Csak a DK szavazott nemmel Orbánék kamu korrupcióellenes csomagjára – a Momentum és a Jobbik a Fidesszel szavazott

Alaposan megosztotta az ellenzéki pártokat a mai országgyűlési szavazás, amelyben az Orbán-kormány azt próbálta eladni, hogy az Európai Bizottság kérésére – az uniós pénz reményében -, szigorítja a büntetőeljárási törvényt.

A most benyújtott módosítás azt célozza, hogy az Európai Bizottság kifejezett kérésére Magyarországon legyen lehetőség a kiemelt korrupciós bűncselekményekben úgy is bíróságra vinni bárkinek egy ügyet, hogy azt előzőleg a nyomozó hatóság vagy az ügyészség visszadobta.

A vitában a DK nevében Sebián-Petrovszki László közölte, hogy a párt nemmel fog szavazni, mert az egész javaslat egy kamu, amely továbbra is lehetővé tenni a kormány és a Fidesz számára, hogy lophassanak.

A szavazás aztán jó nagy meglepetést hozott.

A 136 igen szavazat között nemcsak a Fidesz és KDNP szavazott igennel, hanem a Momentum és a Jobbik frakciója is. Nemmel csak a Demokratikus Koalíció szavazott, 14-en tartózkodtak: 6 MSZP-s, 6 párbeszédes és 2 Mi Hazánkos.

Ezzel a törvény még nem lép életbe, sőt még aláírásra sem kerül, egyelőre Novák Katalin köztársasági elnök asztalára, mert mint azt a hvg.hu megírta: a kormány maga nyújtott be mindössze egy órával a hétfői üléskezdés előtt egy normakontroll-javaslatot, amellyel a maga által készített törvényjavaslatot támadná meg az Alkotmánybíróságon.

De miért nyújt be, majd visz végig – a Törvényalkotási Bizottságban múlt hét csütörtökön is több ponton átírva – a kormány egy törvényjavaslatot, ha annyira nem biztos benne, hogy megfelel az Alaptörvénynek, hogy már az elfogadásával párhuzamosan maga támadja meg az Ab-nál? Azért, mert a hírek szerint így egyeztek meg az Európai Bizottsággal. Brüsszelben ragaszkodtak a törvény megszavazásához, de azt is elfogadták, hogy a kormánynak vannak jogi aggályai, ezért az Ab-hoz fog fordulni.

loading...