Gyöngyösi a Fidesz felé tolja a Jobbikot – már Orbánnal szavaztak az országgyűlésben

MTI-fotó

Megütközést keltett az ellenzékben, hogy a Jobbik elnöke az ATV-ben bejelentette, többé nem indulnak együtt a DK-val semmilyen választáson. Pedig a dolognak van előzménye: a Jakab Pétertől megfosztott Jobbik-frakció már a héten megtámogatta a Fideszt a parlamentben.

Bár a Jobbik nélkül is meglett volna a kétharmados többség, hétfőn a Jobbik 7 képviselője is megszavazta az Országgyűlésben a választási bizottság új tagjait. Utólag azzal magyarázták, hogy nem volt szakmai kifogásuk a jelöltekkel szemben, akik nyilvánvalóan mind a Fidesz jelöltjei.

Az ellenzéki padsorokból csak a Jobbik szavazott a Fidesszel: a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, sőt még a Mi Hazánk is a „nem” gombot nyomta meg.

A Jobbik EP-képviselő elnöke az utóbbi hetekben éles, a magánéletére is kiterjedő bírálatokat kapott a kormánypárti sajtóban. Most pedig a Jobbik a Fidesszel szavazott. Így már jobban érthető, miért gondolta azt Gyöngyösi, hogy el kell határolódnia a DK-tól, és annak baloldali programjától. Amúgy a Jobbik a közös ellenzéki listán együtt indult DK-val és Gyurcsány Ferenccel, ugyanakkor a friss adatok szerint ma nem kerülne be a parlamentbe. Jakab Péter pedig – részben feloszlott jobbikos szervezetekre támaszkodva – új mozgalmat alapított.

A Jobbik az utóbbi közvéleménykutatások szerint 1-2 százalékos párttá zsugorodott. Gyöngyösi bejelentése előrevetíti, hogy a Jobbik vagy külön, vagy a Mi Hazánkkal, vagy a Fidesz támogatását remélve próbál helyeket szerezni a 2024-es önkormányzati választáson.

loading...