A DK nem fogja megszavazni a Fidesz törvényjavaslatait, mert azok nem számolják fel a korrupciót

Gyurcsány Ferenc Krausz Ferencről beszélt.
Kép forrása: MTI

A DK nem fogja megszavazni a Fidesz törvényjavaslatait, amelyekkel a kormánypárt az EU-nak tenne engedményeket, hogy Magyarország megkapja a visszatartott EU-s pénzeket. Mindezt a párt vasárnap, a hétfői és keddi szavazások előtt jelentette be.

A DK szerint a törvényjavaslat-csomag „azt a célt szolgálja, hogy újra meginduljanak az uniós pénzek, amiket el lehet majd lopni”, és a javaslatok „korrupciót támogató törvényjavaslatok”. Itt az OLAF-szerepét támogató és az alapítványokról szóló javaslatokról olvashat bővebben, itt pedig az Integritás Hatóságról szóló törvény benyújtásáról írtunk. De van a csomagban vagyonnyilatkozati módosítás is.

A DK azt írta, nem csak látszatintézkedéseket akarnak, be is nyújtottak saját törvényjavaslatokat, és ha „a kormány valódi változást akarna, akkor a DK javaslatait támogatná: csatlakozna az Európai Ügyészséghez, függetlenné tenné a bíróságokat és az ügyészséget, helyreállítaná a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot.”

A DK szerint

  • a társadalmi részvételről szóló törvénymódosítás sehogy sem szankcionálja azt, ha a Fidesz reggel kitalál, estére pedig megszavaz egy törvényt,
  • az Integritás Hatóságról szóló törvényjavaslattal az a probléma, hogy a Hatóság elnökét a fideszes ÁSZ-elnök javaslatára a fideszes köztársasági elnök nevezheti ki,
  • egy másik törvénytervezet alapján pedig a DK szerint „továbbra is fideszes miniszterek és képviselők ülhetnek majd a közpénzből létrehozott alapítványok kuratóriumaiban”.
loading...