Orbán Viktor elmehet a fenébe: Németország többet költ rezsitámogatásra, mint az egész éves magyar GDP

Németország olyat lépett, hogy a Fidesz örökre befoghatja
Kép forrása: DPA

Orbán Viktor szeret azzal hencegni fideszes közönségének, hogy ő a végletekig kiélezett helyzetben is támogatja az ország népét, szerinte Európában a Fidesz támogatja leginkább a rezsit. Ezzel szemben Németországban bejelentették, hogy annyi pénzt adnak rezsitámogatásra, ami több mint az egész éves magyar GDP.

A német kormánykoalíció pártjai megegyeztek arról, hogy 200 milliárd eurót (84 ezer milliárd forintot) fordítanak a lakosság rezsiköltségeinek csökkentésére

írja a Spiegel. Az összeggel főleg a gázszámlákat és a villanyszámlákat fogják csökkenteni, hogy a németeknek ne a világpiaci árat kelljen fizetni a földgázért. A korábbi német energiaügyi szabályozás ezzel a változtatással meg fog szűnni.

A sajtótájékoztatót Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár, Christian Lindner liberális pénzügyminiszter, és Robert Habeck gazdasági, klímaügyi és energetikai miniszter tartották. A megegyezés értelmében a gáz árának a jövőben Németországban lesz egy felső határa, aminél többet senkinek nem kell majd fizetni.

A sajtótájékoztatón kiemelték: a földgáz ára azért is van az egekben, mert az oroszok elzárták a Németország felé húzódó gázcsapokat – amelyek azóta ráadásul meg is hibásodtak. Szerintük tehát erre a ráfordításra elsősorban „Oroszország támadó háborúja” miatt van szükség.

A gázárfék részletei még nem ismertek, a német kormány egy külön bizottságra bízta a pontos szabályozás kidolgozását. A bejelentéssel együtt megerősítették: a korábbi tervekkel szemben nem fogják jövő tavaszig bezárni az utolsó működő német atomerőműveket.

loading...