Orbán Viktor hazugságát cáfolja a világ egyik legnagyobb gazdasági szervezete

Nézni is kellemetlen ezt az Orbán Viktorról készült videót
Kép forrása: AP
Orbán Viktor szerint Európa lábon, sőt tüdőn lőtte magát a szankciókkal, míg drága barátja, Putyin meg sem érzi azokat. Most a világ egyik legnagyobb gazdasági szervezete cáfolja az oroszpárti magyar miniszterelnök hazugságait.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss makrogazdasági becsléséből kiderült:

Az orosz gazdaság idén és jövőre is jelentős mértékben zuhanhat az európai szankciók közepette.

A szervezet előrejelzése szerint az európai gazdaság is megérzi a háború hatásait, de a hatások itt messze nem lesznek olyan mértékűek, mint Oroszországban, sőt: míg az orosz gazdaság több évtizede nem látott visszaesést szenved el, Európa megússza a recessziót a szervezet szerint.

A világgazdaság nagy árat fizet Oroszország Ukrajnával szemben indított, indokolatlan és törvénytelen agressziós háborújáért- kezdi az értékelését a globális kilátásokról szóló elemzésében az OECD. Mivel a koronavírus-járvány hatásai még mindig tartanak, a háború hátráltatja a növekedést, és további felfelé irányuló nyomást gyakorol az árakra, mindenekelőtt az élelmiszer- és energiaárakra – állapította meg a szervezet a Portfolio szemléje szerint.

A globális GDP 2022 második negyedévében stagnált, és a G20 gazdaságokban csökkent a kibocsátás, eközben a magas infláció tartósabb, mint azt várni lehetett. Számos gazdaságban 2022 első felében az infláció az 1980-as évek óta a legmagasabb szintre ugrott – emlékeztet elemzésében a szervezet. Mivel a közelmúltban a mutatók rosszabbra fordultak, a globális gazdasági kilátások elsötétültek.

A koronavírus-járvány visszaszorulásával járó fellendülés ellenére a globális növekedés az előrejelzések szerint 2022 második felében visszafogott marad, majd 2023-ban tovább lassul, és mindössze 2,2%-os éves növekedés várható. Az OECD szerint Oroszország háborúja hatalmas károkat okoz, de a fenti becslés némi képet ad a háború világméretű áráról a gazdasági teljesítmény szempontjából.

Az OECD egyes országokra vonatkozó előrejelzése azt mutatja, hogy a szervezet az EU és Oroszország közti gazdasági háború ellenére többnyire nem vár recessziót alapforgatókönyv szerint Európa országaiban.

A német gazdaság idén 1,2%-kal nőhet, amit jövőre 0,7%-os visszaesés követ. Olaszország viszont az idei 3,4%-os növekedés után jövőre is 0,4%-kal nőhet, Franciaországban az idei növekedés 2,6%. jövőre 0,6% lesz. Ez ugyan jelentős lassulás, ami a háború, a magas energiaárak és a monetáris szigorítás következménye, de Németországot leszámítva a kibocsátás minden európai nagygazdaságban nőni fog, miközben Oroszország az idei 5,5%-os zuhanás után jövőre 4,5%-kal eshet vissza.

Vagyis az OECD becslése szerint össze sem mérhető az a kár, amit a gazdasági háború miatt Oroszország és Európa elszenved.

Orbán Viktor tehát hazudik, és csak azért mondja fel az orosz propagandát, hogy Putyin bábjaként megpróbálja megosztani a Nyugatot.

loading...