Szijjártó Péter nagyon sajnálja, hogy ő az egyetlen külügyminiszter, aki elárulta az EU-t New Yorkban

Keményen beszólt Szijjártónak a szlovák külügyminiszter
Kép forrása: MTI

Szijjártó Péter a közrádió Vasárnapi Újság című adásában adott interjút, amiben azon sajnálkozott, hogy az EU-ból egyedül ő állt szóba a háborús bűnös oroszokkal.

Az interjúban szó volt arról, hogy az ENSZ New York-i közgyűlésén Szijjártó Péter volt az egyetlen uniós külügyminiszter, aki tárgyalt az Ukrajnában háborús agressziót elkövető Oroszország külügyminiszterével, Szergej Lavrovval. Később kiderült: annak ellenére tette ezt, hogy az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, hogy ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel. A kérésnek a magyar kormányon kívül mindenki eleget is tett

. Ennek kapcsán Szijjártó ezeket mondta:

„A párbeszédet, a tárgyalást értéknek tartom, úgy tűnik, hogy ezzel nincsen mindenki így ebben a helyzetben”. „Nagyon csalódott vagyok. Nem is értem azokat a nyugati kollégákat, akik szerint rossz ötlet a párbeszéd. Én azt gondolom, hogy ha a kommunikációs csatornákat, a diplomáciai csatornákat elzárjuk, véglegesen feladjuk és elveszítjük azt a reményt, hogy ennek a háborúnak egyszer vége lesz”.

Az összefoglaló szerint Szijjártó azt nem fejtette ki, hogy a tárgyalásokon milyen formában kérte Lavrovot az ukrajnai invázió leállítására és milyen békefeltételekről volt szó. Arra viszont kitért, hogy „a Gazprom továbbra is szállít földgázt Magyarországra, a korábban megkötött szerződéses mennyiségen felül minden nap 5,8 millió köbméter plusz gáz szállítását teljesíti”.

A fentiek mellett beszélt még arról is, hogy:

  • „Nem tudom, hogy az Európai Unió tisztségviselőit bárki ki tudná-e zökkenteni ebből a mostani, rendkívül sikertelen és képmutató politikából, egy dolog biztos, a szankciók károkat okoznak Európának”.
  • „Vitán felül áll, hogy amerikai gazdaság nyer ezekkel a szankciókkal.”
  • „Ma már világosan látszik, hogy ezek a szankciók sokkal jobban fájtak Európának, mint Oroszországnak, és hatalmas károkat okoznak az EU gazdaságának”, amely miatt szerinte „az egekben van az európai infláció, emelkedtek a rezsiköltségek, a földgáz ára és az élelmiszerárak, a kontinens gazdasága recesszióba került” (hogy a külügyminiszter állításával szemben mi a valóság az oroszokkal szembeni szankciók hatásáról, arról ebben a cikkünkbenolvashat részletesen).

Szijjártó emellett rossz iránynak nevezte az interjúban az unió nyolcadik szankciós csomaggal kapcsolatos megállapodását, ami, mint hangsúlyozta, még nem egy végleges döntés. Azt is mondta: „Semmilyen olyan döntéshez nem adjuk a hozzájárulásunkat, ami a magyar nemzeti érdeket sértené. Az energiaellátásunk biztonsága továbbra is vörös vonal, számunkra elfogadhatatlan minden olyan szankció, amely az energiaellátásunkat veszélyeztetné.”

loading...