Orbán csapdában: A DK olyan javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amit még a fideszes szavazók többsége is támogat

Jön az energiaital-vásárlás tiltása Magyarországon?
Kép forrása: MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) a jogállam helyreállítását célzó javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek. A DK szerint az uniós pénzek távolmaradásának egyik oka, hogy a kormány leépítette a jogállamot.

A DK célja a javaslatcsomaggal, hogy az Európai Unió vezetői elhiggyék, „nem sunnyogás, látszat-intézkedések történnek az ellopható pénz reményében”.

„A DK jogállami csomagja csatlakoztatja Magyarországot a korrupció ellen fellépő Európai Ügyészséghez, politikailag függetlenné teszi a bíróságokat és az ügyészséget, módosítja az Alkotmánybíróság jelenlegi, jogállamot korlátozó működését, helyreállítja a kiegyensúlyozott tájékoztatást és a sajtószabadságot.”

A csomag érinti az Országgyűlést és a házszabályt is, szabaddá téve például a vizsgálóbizottságok felállítását, és lehetőséget teremtve a nem jogállami módon kinevezett tisztviselők visszahívására.

A magyarok kétharmada egyetért azzal, hogy az EU-s pénzek folyósítását az országok számára jogállamisági követelményekhez, például a bíróságok függetlenségéhez és a tiszta választásokhoz kössék – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megbízásából készítettek még júliusban.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene-e az Európai Ügyészséghez, hogy a korrupciós és más típusú visszaéléseket ők is vizsgálni tudják,

az összes megkérdezett háromnegyede igennel válaszolt. Az elképzelést csupán 15 százalék utasítja el.

loading...