A fiatal magyar színészt felszólították, hogy ne politizáljon a díjátadón: ő erre felment, és olyat tett, amire mindannyian büszkék lehetünk

Vilmányi Benett színész olyan példát mutatott, ami mindannyiunk számára követendő. Ha léteznek a hétköznapokban is hősök, ő biztosan az.

Kedden a színház-, film- és táncművészet kategóriában osztották ki a Junior Prima díjat és az azzal járó pénzjutalmat annak az öt, harminc év alatti művésznek, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak – írja a Telex.

A díjátadóra érkezve Vilmányi Benettet azonnal lerohanták, és figyelmeztették, hogy ne politizáljon a beszédében. Lényegében rögtön cenzúrával kezdték a nívós díj jutalmazottjával folytatott beszélgetést.

Vilmányi elmondta, hogy az utolsó pillanatban érkezett a díjátadóra, és nagyon szíven ütötte, hogy egyből odamentek hozzá, és nyomatékosan megkérték, hogy ne politizáljon a beszédében. Mint mondta, előzetesen két fix mondattal számolt, ez a két mondat pedig nem volt mentes a politikától, szerinte ugyanis nehezen lehet politikamentesen fogalmazni, bármilyen művészetről legyen is szó. Miután ő volt az első, akit szólítottak, a kérés és az átadó között eltelt tíz percben nem is volt ideje lehiggadni, így végül egy nagyon dühös hangvételű beszédet mondott.

Ebben többek közt arról beszélt, hogy a politika és a kultúra összetartozik, és bejelentette, lemond a díjról, dacára annak, hogy egyébként nagyon kevés pénzért dolgozik.

Vilmányi a Telexnek úgy fogalmazott, nyilván lehetett volna ezt sokkal méltóságteljesebben is csinálni, magát a gesztust viszont nem bánta meg, és mint mondta, az elismerést sem fogja utólag átvenni.

Vilmányi Benett hős. A saját, kiérdemelt díjáról is lemondott, mert a szabadság előrevalóbb volt neki. Ha mindenki követné a példáját, akit megpróbálnak elhallgattatni, már egy sokkal élhetőbb országunk lehetne. Sok Benettet kérünk!

loading...