Dobrev Klára felismerte a felelősséget, és vállalja a feladatot: Ha a haza bajban van, akkor nincs mire várni!

Élő adásban tartotta meg első árnyékminiszterelnöki beszédét Dobrev Klára. A magyar történelemben ez lesz az első igazi árnyékkormány. Vasárnap 11 órakor tartotta meg első beszédét az árnyékkormányt alakító politikus.

Békesi László volt pénzügyminiszter szerint a kialakult helyzet reális felismerésére a DK részéről jó tempóérzékre vall. „Most kell következnie a lényegnek: világos, vállalható és reális program, amely nem ígérgetésekre, irreális vágyakra és unalomig ismert lózungokra támaszkodik + olyan árnyékkormány összeállítása és nyilvánosságra hozása, amely hitelesíti a csapat kormányképességét, alátámasztja a politikai vállalás realitását.”

A DK szerint az ellenzéket nem érheti váratlanul egy esetleges kormánycsőd, ezért szükség van egy árnyékkormányra, hogy vészhelyzet esetén azonnal átvehessék Magyarország irányítását.

Dobrev Klára szerint Magyarország ma nagyon nagy bajban van. A kormány végighazudta a választást, most pedig minden eddiginél durvább megszorításokat alkalmazott: üzemanyagár-emelés, rezsiemelés, hajmeresztően emelkedő élelmiszerárak, tönkrement vállalkozások, megélhetési válság.

Az Orbán-kormány korrupciós ügyei miatt nem fér hozzá az ország az uniós forrásokhoz, a miniszterelnök a legföbb akadálya annak, hogy Magyarország kilábaljon a válságból.

Az Európai Bizottság éppen ma reggel jelentette be, hogy több ezer milliárd forintot tartanának vissza:

RENDKÍVÜLI: Kemény döntést hozott az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós támogatásokról

Dobrev Klára szerint ők felismerték a felelősséget és a feladatot: „Ha a haza bajban van, akkor nincs mire várni. Eljött az ideje, hogy megmutassuk, van kiút a megélhetési válságból és az Orbán-rendszerből! Az árnyékkormány be fogja bizonyítani, hogy van kormányzóképes alternatíva Magyarországon, van kiút a megélhetési válságból!”

Dobrev igéri, nem az Európával való ellenségeskedés lesz a politikai eszközük, hanem a partneri viszony, a barátok keresése. Az Orbán által említett uniós tagságtól való elszakadás lehetőségét őrült beszédnek minősítette. Szerinte Orbánnak semmi nem számít, ha hatalomról van szó, ez pedig történelmi csapás Magyarországnak. Nincs az ország számára élet az Európai Unión kívül. A DK kötelessége, hogy Orbánt ebben megakadályozza, megállítsa.

A Dk programalternatívája az európai Magyarország. Erős, baloldali kormány, erős állam, jó minőségi és tisztességes oktatás, egszségügy kell, ami mind-mind állami feladat, nem lehet magánkézbe, pénzforrásként kiadni a barátoknak, rokonoknak! A tisztességes bér-és nyugdíjrendszer, a szociális ellátás is feladat, ebből sem lehet engedni, ez a modern politikai kultúra alappillére.

Dobrev Klára úgy látja, a jelenlegi állam minden intézménye recseg és ropog: Összeomlott az oktatásügy, a egészségügy, a szociálpolitika, az önkormányzatok, az ifjúságpolitika:

„Nem az a megoldás, hogy egy rendőrt tesznek a tárca élére, hogy síri csend és hullaszag legyen, hogy senki ne merjen megszólalni sem.”

Az árnyékkormányban minden szakterületnek külön, szakértő vezetője, politikusa lesz. A kormányzás a politika legfontosabb területe. A politikus feladata, hogy döntsön, az ország boldogulása szempontjából mi a legjobb megoldás, mi a legjobb az embereknek, mit fogadnak el a polgárok. Vissza kell adni a politika, a politikusok becsületét, erről szól az árnyékkormány. A politika főszereplői a demokráciában a pártok, a közösségek, mint egy színházban egy társulat, egy sportklubban a csapat: nem egy csatár dönt el meccseket, hanem egy csapat. Ez az elv fog működni az árnyékkormányban, egy erős szervezet, közösség fogja leváltani Orbánt, és újjáépíteni az országot!

Az árnyékkormány miniszterelnöke zárásként megerősítette: nem várhatnak tovább, az országnak most erre van szüksége! A holnap felálló árnyékormány feladata, hogy utat mutasson, hogyan lehet kilábalni a válságból. Azért fognak javaslatokat tenni, hogy megmutassák, van lehetőség, egy jobb, boldogabb ország lehetőségére. Tisztában vannak azzal, hogy a kormány minden segítő-jobbító szándékú beadványukat lesöpri majd az asztalról, de ez nem tántorítja el őket. Az árnyékkormány tagjainak listáját holnap hozzák nyilvánosságra.

loading...