Teljesen összecsinálta magát a kormány az uniós hírek láttán: máris újabb ígéretekkel állnának elő

Kép forrása: AFP

Navracsics Tibor uniós ügyekért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy Magyarország hajlandó további reformokat végrehajtani, túl azon, amit már „felajánlott”. A többi közt javítani kívánja a közbeszerzések átláthatóságát, az erre szolgáló törvény akár már ebben a hónapban megszülethet. Szerinte ez ügyben egyetértés van, és ez is azt bizonyítja, hogy a kormány teljesíti, amit vállal – mondta a Financial Timesnak.

A lap szerint Navracsics Tibor, a korábbi igazságügyi, illetve külügyminiszter segített építeni az Orbán-féle illiberális demokráciát. Most pedig azon van, hogy az ország hozzájusson az annyira áhított anyagi forrásokhoz. Közölte: megvan a lehetőség a tárgyalásokra.

A Bizottság vasárnap előreláthatólag azt javasolja a Tanácsnak: tartsák vissza a felzárkóztatási támogatások egy részét a jogállamisági eljárás alapján. A 2027-ig tartó kohéziós alapból nagyjából 22 milliárd euró érkezne, amihez járul még a járvány utáni gazdasági élénkítés céljaira előirányzott 7 milliárd euró. Ennek nagy részét bukhatja az ország Orbánék miatt.

A Bizottságra nyomást gyakorol az Európai Parlament jó pár képviselője, Strasbourgban tegnap hagyták jóvá azt a jelentést, amely elmarasztalja a magyar vezetést a demokrácia területen tapasztalható újabb visszalépésért. A nagy többséggel elfogadott határozat szerint Magyarország immár hibrid választási tekintélyuralom.

Daniel Freund, a német környezetvédők európai törvényhozója azonban arra figyelmeztet, hogy a Fidesz mindent bevet, mert szeretné bizonyítani, hogy teljes mértékben megfelel a jogállami normáknak. Szeretné ugyanis, ha a tagállamok miniszterei véget vetnének a jogállami procedúrának. Az azonban kérdéses, tette hozzá, hogy a szóban forgó módosítások képesek-e helyre hozni mindent, ami az elmúlt 12 évben gajra ment a magyar politikai-gazdasági és jogrendszerben.

Navracsics erről azt mondta, hogy mivel bizalmatlanság tapasztalható mindkét oldalon, érthető, ha Brüsszel ragaszkodik a megfigyeléshez, illetve menetrendet készít, és ily módon éri el, hogy a magyar fél teljesítse vállalásait.

Arra is kitért, hogy a tegnap elfogadott EP-állásfoglalás bizonyítja: hiba volt ott hagyni az Európai Néppártot. Azóta nincs olyan jelentős frakció, amely vállalná a magyar nézetek képviseletét, vagy a többiek iránti szolidaritásból, vagy önérdekből.

Ő azonban bízik abban, hogy már novemberre alá tudják írni az egyezséget az újjáépítési keret felszabadításáról. Úgy fogalmazott a Financial Timesnak, hogy letették az asztalra a megfelelő tervezetet, és végre is hajtják a vállalt kötelezettségeket. Remélhetőleg sikerül bizonyítani a Tanácsban, hogy Magyarország nem jogsértő állam, hanem az Unió megbízható és lojális tagja.

loading...