Az Európai Bizottság most tényleg befenyíti az Orbán-kormányt

Kép forrása: MTI

Egybevágnak a Politico forrásai a Reuters értesülésével, ami szerint nagy arányú forrásmegvonással fenyegeti az Európai Bizottság (EB) Magyarországot az unió 2021-től 2027-ig húzódó költségvetésében a jogállamisággal kapcsolatos rendszerszintű problémák miatt.

A hírügynökség szerdán robbantotta a hírt, ami szerint az EB a Magyarországnak szánt 22,5 milliárd euró hetven százalékának – nagyjából 6400 milliárd forintnak megfelelő összeg – visszatartását javasolja majd a megállapodás elmaradása esetén.

A folyamatot jól ismerő forrásokra hivatkozva a Politico csütörtökön arról ír, hogy a Bizottság várhatóan most vasárnap teszi meg következő lépését ebben a folyamatban, és hivatalosan javasolja majd az Európai Unió Tanácsának, hogy függessze fel Magyarország uniós költségvetési támogatásainak jelentős részét.

A Bizottság várhatóan „nagyon józan és kemény értékelést fog elfogadni a hiányosságokkal kapcsolatban”, állítják a források, de „figyelembe kell venni, hogy Magyarország jó irányba mozdult el, és megtette az első lépéseket a reformok irányába”. 

Arról is beszéltek a tisztségviselők lapnak, hogy elfogyott a bizalom Magyarországgal szemben, nincs kérdés az ügyben, hogy rendszerszintűek a problémák. A labda azonban a Tanácsnál lesz ezután: rajtuk múlik, hogy adnak-e még esélyt a bizonyításra Orbán kormányának.

Amint a Tanács megkapja a Bizottság javaslatát, onnantól fogva egy hónap áll rendelkezésére, hogy döntést hozzon, de a határidőt legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatják.

loading...