Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A DK az Európai Bizottsághoz fordul, mert az akkugyár vendégmunkásainak adták a beteg gyerekeknek felújított hotelt
Kép forrása: MTI/AP

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt az öt pontból álló javaslatot, amely az EU energiabiztonságát szolgálja, írja a hvg.hu.

Beszámolt arról is, hogy az uniós gáztárolók töltöttsége már elérte a 82 százalékot, illetve hogy Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország: utóbbi korábban 40 mostanra csak 9 százaléknyi vezetékes gázt szállít.

Csakhogy az árak nőnek, és a gázpiaci alakulások átgyűrűznek a villamosenergia-piacra is, így egy öt pontból álló intézkedéscsomagot terjesztenek elő.

Eszerint:

  1. Kötelező célként jelölik meg, hogy csökkenteni kell a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználást egy olyan stratégiával, amely a villamos energia árát meghatározó fogyasztási csúcsot ellaposítja.
  2. Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásoknak váratlan bevételei vannak, amik nincsenek arányban a termelési költségekkel. A bevételekre tehát felső határt húznak, a korlátozásból befolyó összegeket pedig a nehéz helyzetben levő háztartások és vállalkozások támogatására fordítják;
  3. A fosszilis energiát felhasználó energiacégek kiugró nyeresége miatt szolidaritási hozzájárulást vezetnének be. Az ebből származó bevételeket a tagállamoknak a nehéz helyzetben levő háztartások támogatásába és saját előállítású, tiszta energiaforrásokba kellene fektetni.
  4. Az energiaszolgáltató társaságokat is támogatnák különféle intézkedésekkel a piaci ingadozás kiküszöbölésére. Ez az jelenti, írja az Eurológus, hogy a tagállamokat segíteni fogják abban, hogy likviditási támogatást nyújtsanak ezeknek a cégeknek.
  5. Az orosz gáz további korlátozását is javasolják, hogy csökkentsék Oroszország bevételeit, itt elképzelhető egy ársapka bevezetése is.

A közös ársapka bevezetéséről egyébként régóta tárgyalnak már a tagállamok, de eddig nem sikerült többséget szervezni mögé, többek között az orosz gázimporttól nagyban függő németek ellenállása miatt. A javaslatról pénteken tárgyalnak az uniós energiaügyi miniszterek.

loading...