Tovább romlanak a Fidesz számai: újabb kérdésben megy szembe Orbánékkal a lakosság

Nézni is kellemetlen ezt az Orbán Viktorról készült videót
Kép forrása: AP

A magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy tűzifává apríthassák értékes erdeinket. Határozottan elutasítják, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet – írja a Greenpeace Magyarország egy friss, reprezentatív közvéleménykutatás alapján.

A Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által 2022. augusztus 12-13-án, telefonos megkérdezéssel készített 500 fős (életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentáló) közvélemény-kutatásban a válaszadók közel kétharmada (63%) mondta azt, hogy nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva.

Minden ötödik ember (22%) ugyanakkor úgy vélte, hogy ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák. A megkérdezettek 15%-a nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani az intézkedéssel kapcsolatban.

„Az emberek most már a saját szemükkel látják a természetpusztítás és a klímaválság következményeit. Nem szeretnének egy elsivatagosodott, tönkretett országban élni. Azt akarják, hogy a döntéshozók szigorúan óvják erdeinket, az energiaválságot pedig ne tűzifával, hanem XXI. századi módszerekkel, nap-, szél, és geotermikus energiával, valamint az energiahatékonyság növelésével kezeljék”

– így kommentálta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse a közvéleménykutatás eredményét. A zöldszervezet azt is felidézi, hogy egy korábbi, tavaly ősszel készült felmérés szerint a magyar a lakosság 87 százaléka azt szeretné, hogy a magyar kormány nagymértékben, pénzügyileg is ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását, hogy a lakások energiafelhasználása számottevően csökkenjen.

loading...