Ellenállás – mire figyeljünk a vásárlásnál?

Az elektronikai rendszerek alapvető alkatrészeit képezik az ellenállások, amelyek alkotóelemei különböző feszültségosztóknak, valamint áramkorlátozó áramköröknek. Típusaikra, értékeikre leginkább a sokoldalúság jellemző. Ez pedig azt jelenti a gyakorlatban, hogy a beszerzésük abszolút helyzetre, feladatra igazítható, ami pedig egyet jelent a munkavégzés sikerességével, eredményességével.

Mikre célszerű odafigyelni a vásárlás során?

Az ellenállás, mint termékkínálat, valóban sokszínű. Ezért aztán sokat segíthet, ha akad néhány szűrőként funkcionáló tényező, aminek a bevetésével jelentős mértékben leredukálható az esélyes jelentkezők száma.

Az ellenállások legnagyobb teljesítménye összefüggést mutat a méretükkel. Vagyis minél nagyobb a méretük, annál nagyobb a megengedhető teljesítményveszteség. Ellenben természetesen léteznek speciális, nagy teljesítményű kivitelüek is, amik ugyan rendhagyó módon kis méretűek, ugyanakkor jelentős megterhelést biztosítanak.

A konkrét komponensek kiválasztásánál kifizetődő taktika néhány tényezőt alaposan górcső alá venni. Ilyen szempont a tolerancia mértéke (1-10%), valamint a hőmérsékleti tényező, és a hőmérsékleti tartomány. Ezeken kívül fontos még az impulzuson belül megengedhető maximális feszültség nagysága. Nagy teljesítményű típusoknál pedig feltétlenül kalkulálni kell a maximális, folyamatos feszültségértékkel.

A precíziós SMD ellenállásokat alacsony tolerancia (0,1%), szélesebb üzemi hőmérséklet tartomány és kisebb mértékű – hőmérséklet hatására bekövetkező – ellenállás változás jellemzi, azaz fő rendeltetésük többek között az elosztószekrényekben, konverterekben és az érzékelőkhöz való kondicionáló tápegységekben való üzemeltetés.

A THT szénellenállások jellemzően alacsony bekerülési költséggel rendelkeznek, éppen ezért olyan applikációkban történő alkalmazásokra alkalmasak, melyeknél a hőmérsékleti stabilitás, zavarjelek és a maximális teljesítmény nem kritikus fontosságú szempontok. Különböző maximális teljesítményértékekkel vásárolhatóak meg, miközben a méretek megegyeznek.
A fémréteg THT ellenállások ára kétségtelenül magasabb, az előzőekhez képest, viszont ezért a kiadásért cserébe jóval több paraméter jár. Hogy mi tartozik ide? Például a hőmérsékletfüggő rezisztencia-stabilitás, saját zajszint, megengedhető üzemi feszültség és a jobb hő-eloszlató képesség.

A felsorolást még tovább folytathatnánk a végtelenségig jóformán. Ám ami talán a legfontosabb szabály, hogy mindig helyzethez, munkafolyamathoz ildomos igazítani a vásárlást, a választást. Ugyanis így ténylegesen a lehető legnagyobb hatékonyság, könnyedség és eredményesség érhető el.

Mik közül lehet szemezgetni?

A kínálatban megannyi SMD és precíziós SMD ellenállás érhető el, de ez még nem minden. A tme.eu oldalán felfedezhetőek szénellenállások, fémréteg ellenállások és huzalellenállások is. A katalógusban könnyű keresni, pláne ha a kutatás ellenállás-értékek (ohm) és szerelési módok alapján történik. Megközelítően azonos találatoknál a műszaki specifikációkat érdemes sorra venni, végigelemezni, mert ilyen módon mégis megszülethetnek a mérvadó, vásárlást segítő különbségek.

loading...