Az emberek nem akarnak felesleges parádét: eddig 162 ezren írták alá a tűzijáték lefújását követelő petíciót

Péntek estig már több mint 157 ezer ember írta alá az aHang online petícióját, hogy ezzel fejezze ki: nem támogatja az augusztus 20-i tűzijátékot. A petíció szövege szerint az aláírók azt kérik a kormánytól, az adófizetők pénzéből finanszírozott tűzijáték árát fordítsa a gazdasági válság okozta károk enyhítésére.

„Egy olyan országban, ahol napról napra gyengül a pénz, miközben emelkednek az árak, ott nincs helye egy ilyen luxuslátványosságnak. Magyarország államalapítását tűzijáték nélkül is meg lehet ünnepelni büszkén és méltóságteljesen”

– írják.

Augusztus 20. előtt évről évre felmerül a vita, hogy felesleges pénzkidobás vagy a méltó megemlékezés szükséges velejárója a tűzijáték. Idén a kilátásban lévő gazdasági válságra, a megélhetési költségek elszállására és a rezsicsökkentés megszüntetésére való tekintettel magyar városok sora mondta le a tűzijátékot, és valószínűleg még több fog így tenni.

A budapesti tűzijátékot ugyanakkor az Orbán-kormány szervezi, és noha Karácsony Gergely főpolgármester szerint „ebben a gazdasági helyzetben felesleges pénzkidobás” egy ekkora tűzijáték, a kormány nem hajlandó lemondani róla. A program költségvetése nem nyilvános, azt ugyanis korábban tíz évre titkosították.

loading...