Rendkívüli döntést hozott Orbán: több száz milliárdos hitel felvételére készülnek

Csak Orbán mozgását figyeld! - ez az ember beteg
Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook
730 milliárdos hitelt vehet fel a kormány a különleges földgázkészlet beszerzésére, írja a Portfolio. Csütörtök este jelent meg a különleges készlet létrehozásáról szóló kormányrendelet, és az ehhez szükséges finanszírozásról szóló döntés.

Az esetleges ellátási gondok miatt plusz mintegy 740 millió köbméternyi gáztartalék beszerzésére készül a súlyosabb időszakra a kormány, és ezt újfajta megoldással finanszírozza. A rendeletben szereplő gázmennyiséget részben vagy teljes egészében Oroszországból szeretné beszerezni a kormány.

A kormány felhatalmazza Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a magyar állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához hitel felvételére lehet szükség, amihez az állam kezességet vállal legfeljebb 1 milliárd 850 millió euró tőkeösszegig.

Vagyis az ország számára biztosítandó különleges földgázmennyiség beszerzésére 736 milliárd forint értékű hitelt készül felvenni az állam.

Portfolio szerint a költségvetés rendkívül kifeszített helyzete miatt van erre szükség. A gazdasági lap gyűjtése szerint a fideszes költségvetés szinte minden pontja túlzóan optimista és a valóságtól elrugaszkodó.

A különleges földgázmennyiség beszerzését szindikált hitelfelvételből tervezi megoldani a kormány. „A kormány engedélyezi, hogy a hitelnyújtók kiválasztása – a finanszírozási ügylet sürgősségére tekintettel – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósuljon meg” – írják.

Oroszországnak fizethetünk

A több mint 730 milliárdos hitelt tehát 740 millió köbméternyi gáz beszerzésére fordíthatja majd Magyarország, és a mennyiségből adódóan a Portfolio szerint is arról a gázról lehet szó, amiért csütörtökön Moszkvába utazott Szijjártó Péter külügyminiszter. Ott arról beszélt, hogy a már megkötött szerződéseken felül további 700 millió köbméternyi földgáz vásárlása szükséges ahhoz, hogy az ország energiaellátása teljes biztonságban legyen.

Ha valóban az oroszoktól vesszük meg nagyjából 700 milliárd forintból a több mint 700 millió köbméternyi plusz gázt, akkor a közlönyben megjelent összeg egyúttal arra is utal, hogy ez nem lesz egy olcsó beszerzés, mert a magyar állam lényegében a tőzsdei magas árakhoz igazodó keretek mellett tud gázhoz jutni, ahogy az a tavaly megkötött 15 éves orosz-magyar gázszerződés kapcsán is fennáll – írták.

loading...