Egyre durvább a rezsicsökkentés-sztori: a piacinál is magasabb árat kellene fizetni a gázért és az áramért?

Kép forrása: MTI

A kormány által közzétett számítások alapján akár több mint 1800 milliárd forint többletbevételt is eredményezhet a rezsicsökkentés módosítása, ez úgy jön ki, hogy a kormány még a piaci árnál is magasabb árakkal számolhat, ugyanakkor pontos számításokat egyelőre nem lehet elvégezni, mivel nem egyértelmű, mit jelent valójában a piaci ár. Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője nyilatkozott a Népszavának.

Pletser Tamás szerint a kormány által közzétett számítások alapján éves szinten akár 1828 milliárd forinttal is javíthatja a költségvetést, ha az Orbán-kormány az átlagon felüli lakossági energiafogyasztás díját piaci szintre emeli.

A szakember szerint

az évi 3,3 milliárd köbméteres lakossági gázfogyasztásból körülbelül évi egymilliárd köbméter díja emelkedhet augusztus 1-től piaci szintre.

A kormány által közölt számadatokból a szakértő arra következtet, hogy

a kormány 913 forintos köbméterenkénti tőzsdei gázárból és kilowattóránként 242 forintos piaci áramárból indul ki.

A fent már említett 1828 milliárd forint úgy jön ki, hogy a megemelt gázár miatt az MVM-hez egy év alatt 803 milliárd forint folyhat be, az áramnál pedig 1025 milliárd forint állami többletbevétel következik.

Pontos számításokat egyelőre azonban nem lehet elvégezni, mivel nem egyértelmű, mit jelent valójában a piaci ár. Pletser korábban 510 forint körüli tőzsdei gáz-, és 140 forintos piaci villamosenergia-árral számolt, úgy az állami többletbevétel is jóval alacsonyabb lenne.

loading...