Orbán „előre megyünk nem hátra” országa: a magyarok kétharmada nem megy nyaralni idén, főleg a forint miatt

Kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az emberek kétharmada nem volt és nem is tervezi, hogy az idén nyáron nyaralni megy – derül ki a Népszava megbízásából készített felmérésből, amelyet a Publicus Intézet készíített. A kutatást július első hetében készítették, az azóta napvilágra került gazdasági fejlemények után pedig várhatóan még többen kényszerülnek spórolni.

A nyaralni indulók negyedének az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása átírta az előzetes terveit. Az ellenzéki szavazók harmada, a kormánypárti hívek 9 százaléka számolt be arról, hogy módosítani kellett a nyaralás programján

– írja a napilap.

A megkérdezettek 58%-a döntött úgy, hogy idén nem megy nyaralni. Ötödük megkurtította a szabadság időtartamát, 9 százalék pedig külföldi helyett hazai helyszínt keresett inkább. A megkérdezettek kétharmada szerint több mint tíz százalékkal drágább lett vakáció a forint mélyrepülése miatt.

A gazdasági kilátások alapján a következő hónapokban még inkább indokolt az óvatosság és a személyes pénzügyek újragondolása:

A kutatásból kiderül, hogy a legkevésbé a 60 év felettiek mennek nyaralni, alig több, mint ötödük vakációzik, a harminc alattiaknak viszont a fele elutazik.

Minél kisebb az iskolai végzettség, annál kevesebb az esély a nyaralásra.

Tíz nyaralni indulóból hat a határokon belül pihen, kevéssel több, mint negyedük külföldi utazást tervez, 14 százalék pedig mindkét változatot megengedheti magának – számol be a lap.

loading...