Rendkívüli közleményt adtak ki a rezsicsökkentésről – azonnal fog fájni nagyon sok embernek

Fotó: Ellenszel.hu

Rendkívüli információ jött a rezsicsökkentésről – Sokaknak tényleg nagyon fájni fog, szinte azonnal.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök délután közleményt adott ki a rezsicsökkentés módosításáról, melyben új információkat is megosztott. Bár pontos hatásokat csak a közlönyben megjelenő részletszabályok után lehet mondani, ebből is kiolvasható a lépés lényege. Ha ugyanis ebben a formában valósul meg, akkor a családoknál szinte azonnal jelentkezni fognak a magasabb rezsiszámlák, ami viszont jó hír az államnak, amelynek nagyon szüksége van a plusz pénzekre.

A kormány rendkívüli intézkedésekkel biztosítja, hogy az országnak legyen elég energiája télen is, a rezsicsökkentés pedig fenntartható maradjon – olvasható a közleményben, amely azt részletezi, hogy a rezsicsökkentés mindenkinek fennmarad az átlagfogyasztás mértékéig. Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök világította meg a kormány döntésének hátterét, azt mondva, hogy a jelenlegi kiélezett helyzetben egyszerűen nem fér bele a rezsicsökkentés.

A kormányzati tájékoztatás megosztja például, hogy „az áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti”. „Aki túl van a sávhatáron azok nagy része is igen közel van az átlaghoz, tehát kis odafigyeléssel a sávhatár alatt tud maradni” – nyugtat meg mindenkit a kormány.

A közlemény legfontosabb mondata pedig a következő:

„az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.”

Hozzáteszik még, hogy „a számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni”. Tulajdonképpen a fogyasztóknak legfeljebb 2 hetük maradt az új szabályok értelmezésére.

Igen, ez azt jelenti: azonnal fizetni fognak az átlag felett fogyasztók

A részletszabályok kihirdetésére várni kell, és egészen addig csak találgathatunk, azonban a fenti mondatok fontos üzenetet tartalmaznak arra vonatkozóan, hogy hogyan is oldja meg a kormány azt, hogy a magasabb árakból a lakosság is minél előbb kivegye a részét. Az államnál ugyanis hónapról hónapra azonnal lecsapódik a magasabb energiaár, ezért szüksége van a megtakarításra mielőbb, ami a lakosság pótlólagos pénzén keresztül érkezik majd a rendszerbe (és így nem folyik ki több a költségvetésből).

A közleményből kiemelt mondat a Portfolio szerint azt jelenti, hogy az érintettek esetében a 2021 augusztusa és 2022 július vége közötti éves fogyasztást veszi alapul a kormány visszamenőlegesen (de nem kizárt, hogy 2021 január és 2021 decembere közötti időszakot nézi majd). Amennyiben ez az éves fogyasztási összeg az áram esetében 2523 kWh felett van, a gáz esetében pedig 1729 köbméter felett, akkor lép életbe a magasabb piaci ár.

Vagyis az idei áremelést és plusz rezsidíjakat azok sehogyan sem tudják megúszni, akik az elmúlt egy évben az átlag felett fogyasztottak.

Mindennek két olvasata lehet: egyrészt a fogyasztóknak is meg kell barátkozni a visszamenőleges hatályú intézkedésekkel (mint ahogyan a vállalati szektor már megszokta a visszamenőleges különadó-kivetést), másrészt viszont logikus az állam oldaláról, ugyanis a lakosságtól származó plusz pénzekre már most szüksége van. Számításaink szerint idén ugyanis az elmúlt hetekben (a költségvetési kiigazító csomag májusi bejelentése óta) még jobban elszálltak az áram- és gázárak, és ez önmagában idén 500 milliárd forintos, jövőre pedig legalább 1100 milliárd forintos elcsúszást okozna a költségvetésben. A fogyasztókra terhelt magasabb piaci ár mielőbbi beszedése azt szolgálja, hogy ezek a százmilliárdos plusz kiadási tételek ne a költségvetést, és így az adófizetőket terheljék.

Mindez még nem jelenti azt, hogy a már most elkezdett spórlásnak (kevesebb áram- és gázhasználatnak) ne lenne értelme. Ha ugyanis valaki már most visszafogja a rezsifogyasztását, annak a következő 1 éves fogyasztás fog csökkenni, és ezáltal majd a jövő augusztusi fordulónapon állíthat ki kedvezőbb számlát a szolgáltatója.

Technikai kérdések

Az már technikai kérdés, hogy az augusztus elsejével megállapított magasabb összegeket az érintettekre hogyan, milyen módszerrel terhelik rá. Például egy összegben kérik befizetni, vagy eloszlatják a következő hónapokra egyenletesen.

Az érdekes kérdés, hogy mi történik azokkal, akik nem éves leolvasásban vannak a szolgáltatójukkal, hanem minden hónapban a valós fogyasztás után fizetik a számláikat. Ha a kormány fenti mondatából indulunk ki, hogy MINDENKINEK (függetlenül az elszámolás módjától) az előző évi fogyasztását nézik meg, akkor a havi alapon elszámolók is a fent leírt módon járnak. De az az opció is felmerülhet, hogy a havi alapon elszámolók esetében a havi fogyasztás mértékét a havi átlagfogyasztási sávhatárokhoz viszonyítják (áramnál ez 210 kWh, gáznál 144 köbméter havonta), és már az augusztusi fogyasztás után számlázzák a piaci árat, ha a határ felett van a fogyasztás. Ebben az esetben a havi alapon elszámolók a hidegebb őszi és téli hónapokban nagyon pórul járnának, mert akkor kiugró az egyes háztartások rezsifelhasználása.

Fontos megjegyeznünk, hogy a fentiek mind feltételezések néhány mondatra építve, ugyanakkor ha a kormányzati tájékoztatásból indulunk ki, akkor ezek a logikus feltételezések.

Fájni fog

A múltbeli fogyasztás alapján meghatározott árakkal tudja tehát az állam a legnagyobb mértékben növelni a bevételeit (és azt a magas piaci áron beszerzett energiára fordítani), miután a lakosságnak nincs ideje alkalmazkodni (egyből jelentkezik a magasabb ár akkor is, ha valaki elkezdene spórolni), ez egyben jelentős mértékben csökkentheti a lakosság rendelkezésre álló jövedelmet. Vagyis a lakosság „nem tud fogni” az energiaszámlán, hogy azt más fogyasztásra terelje. Ami az állam, a költségvetés szempontjából kedvező hír, a lakosság oldaláról a fogyasztás korábban vártnál is drasztikusabb csökkenésével járhat együtt.

loading...