Még mindig százak vannak a Margit hídon, van aki sátrat is állított – Debrecenben kereszteződést zártak le a tüntetők

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát. 
Fotó: Ellenszel.hu

Ugyan az Erzsébet hídon pár perccel 14:30 után véget ért a demonstráció és valamennyi sáv felszabadult, a Margit hídon még fél hétkor is több száz dühös tüntető tartotta a blokádot.

Délután fél négy körül rendőri kíséret mellett elindult egy rolleresekből, robogósokból, biciklisekből álló, körülbelül száz fős menet a városban. A Múzeum krt.-nál háromnegyed 4-kor haladtak el. A Margit hídnál este fél hatkor kérték meg a rendőrök a tüntetőket, hogy távozzanak a villamossínről, hogy megindulhasson a tömegközlekedés.

A tüntetők közölték, hogy maradnak. Nem sokkal később megérkeztek a villamosok is, de az emberek továbbra is a síneken ülnek, úgyhogy nem tudott megindulni a forgalom – írja a Telex.

A lap tudósítója szerint este fél hétkor még több száz ember lehetett a Margit hídon. A 4-6 villamos továbbra sem tud átmenni. Többen már sátrat is felállítottak a síneknél a híd pesti hídfőjénél.

Debrecenben lezártak egy kereszteződést

A Telex olvasójának beszámolója és fotói szerint Debrecenben, a belváros egyik forgalmas kereszteződésénél, a Csapó utca–Rákóczi utca sarkánál blokkolta a forgalmat nagyjából 100-200 tüntető. A helyszínre rendőrök érkeztek, ők irányították a forgalmat. A Hajdú-Bihar megyei rendőrkapitányság a Telex kérdésére a következőket írta:

„Be nem jelentett gyűlés résztvevői akadályozzák a közlekedést Debrecenben a Csapó–Rákóczi utcák kereszteződésénél. A Debreceni Rendőrkapitányság a Péterfia, illetve a Burgundia utcák irányából is eltereli a forgalmat.”

Szegeden is tüntettek

A kata szabályainak módosítása ellen tiltakoztak Szegeden, a Momentum Mozgalom és a Veritas Virtus Libertas Közösség Facebook-csoportja tartott közös tüntetést kedden délután négytől a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri központja előtt, egy háborús emlékmű mellett. A nyolcvan-száz megjelent előtt három szónok mondott beszédet. Elhangzott, nemcsak szellemi foglalkozásúak, hanem asztalostól vízvezeték-szerelőig sokféle szakember megélhetési lehetőségeit is rontja a kata átalakítása.

Szegeden különösen sokan érintettek, mondta az egyik szónok, hiszen az egyetemisták nagy része dolgozik azért, hogy a tanulmányai költségét fedezni tudja, és közülük sokan katások. A mintegy félórás tüntetés békés, nyugodt hangulatú volt, nem követte más akció, de az egyik szervező azt mondta, ha a kormány, illetve az Országgyűlés nem vonja vissza a kata módosítását, folytatják majd a tiltakozást.

loading...