Költözöl? Tervezd meg az egyes szobák koncepcióját ingyen!

A költözés nem csak kellemes pillanatokkal jár. Valójában egy sor olyan felelősséggel jár, amelyek sok energiádba kerülhetnek. Az egyik ilyen tevékenység a belsőépítészeti tervezés, pontosabban annak térbeli elrendezése. A következő sorok azonban tartalmazzák az összes előfeltételt ahhoz, hogy még egy ilyen, gyakran stresszes tevékenységet is a legélvezetesebb élménnyé varázsolj.

A fotó forrása: Sergey Peterman / Shutterstock.com

Tudod, mi az a tértervezés?

A belsőépítészetben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a térbeli tervezésre, mint azt elsőre gondolnád. Végül is ez a teljes belsőépítészeti folyamat lényeges eleme.

Ne feledd: A tértervezés a térhasználat alapos elemzésével kezdődik. Ennek alapján a tervező kidolgoz egy tervet, amely meghatározza a tér zónáit, valamint az egyes zónákban zajló tevékenységeket.

A fotó forrása: Chaosamran_Studio / Shutterstock.com

Mit kell tudni a tér megtervezése előtt?

Mielőtt belekezdenél álmaid belső terének megtervezésébe, fel kell tenned és meg kell válaszolnod néhány alapvető kérdést. Többek között megemlíthetjük például:

  • Hogyan tervezed használni a teret? Összevont lesz, mint például a nappali a konyhával, vagy különálló – mint például a hálószoba vagy a dolgozószoba?
  • Hányan fogják használni a teret? Mindenki egyszerre fogja használni? Ugyanarra a célra fogják használni?
  • Vannak már olyan bútoraid, amelyeket a térben szeretnél elhelyezni? Át lehet helyezni az új helyiségbe? Be fog férni?
  • Milyen legyen a szoba hatása? Nyitott és légies vagy inkább meghitt, minimalista vagy fényűző?
  • Elég természetes fény jut a helyiségbe? Milyen világításra lesz szükség?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segít megtalálni a legjobb megoldást a belső tér megtervezéséhez. De hogyan tovább?

Az egyes helyiségek megtervezése

Ami az egyes helyiségek térbeli tervezésével kapcsolatos következő lépést illeti, javasoljuk, hogy készíts egy úgynevezett „buboréktervet“. Jelentését legjobban az összevont terek (nappali + konyha) példáján lehet megérteni. Ezeket a legkönnyebb különálló „buborékokra“ osztani. Míg az egyik a konyhát, a másik az étkezőt, addig a harmadik a nappalit jelképezheti. És hasonló buborékokat hozhatsz létre a többi szobában, dolgozószobában vagy hálószobában is.

A fotó forrása: Monkey Business Images / Shutterstock.com

Miután kijelölted az egyes szobák buborékjait, készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket szeretnél bennük elhelyezni. Ezután vegyél elő papírt és ceruzát, és kezdj el vázlatokat készíteni. Kísérletezz, helyezz át, és készíts több alternatívát. A nappali berendezésénél légy különösen óvatos, rengeteg hibát lehet elkövetni, amelyek teljesen tönkretehetik a szoba hangulatát.

Tippek a tértervezéshez

Bár a legfontosabb dolgokkal már tisztában kellene lenned, végezetül még két hasznos tippet adunk a belső tér tervezéséhez:

  1. Gondolj az egyes helyiségek berendezésére. Melyik részek lesznek a középpontjaik? Mi dominál majd bennük? Ez lehet ablak, ajtó vagy akár kandalló is. Képességük, hogy már a helyiségbe lépve felhívják magukra a figyelmet. Ezért próbáld meg a lehető legjobban összehangolni a köréjük kialakított teret.
  2. Gondolj a tér térfogatára – ez segít elkerülni a túlzsúfoltságot.

 

loading...