Az Orbán-kormány válaszcsapást készít elő az USA ellen

Orbán ma megszólalt a tegnapi rendőrtámadás után
Kép forrása: AP

Az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy mintegy kijózanító pofonként felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményét. Az Orbán-kormány reagált, válaszcsapást készítenek elő az USA ellen. Az ügy komolyságát jelzi, hogy már három miniszter is megszólalt, és a jelek szerint „papíron” is készül valamire a magyar fél.

Mint a Potfolio emlékeztet: az amerikai pénzügyminisztérium pénteken közölte, hogy felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es kettős adóztatást kizáró egyezményét, miután Orbán úgy döntött, hogy megvétózza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését.

Az USA bejelentésére rövid időn belül három miniszter is reagált.

  • Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az ok egyértelmű: Magyarország ellenáll a globális minimumadó bevezetésének, s az azzal járó adóemelésnek.
  • Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta szombaton, hogy az Egyesült Államok nyomást akar gyakorolni Magyarországra.
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett vasárnap, hogy ez nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy Magyarország fogadja el a globális minimumadót. „Az Egyesült Államok elég nagy hatalom ahhoz, hogy ne ilyen kisstílű nyomásgyakorlást alkalmazzon” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Ezek után már nem meglepő, hogy a parlament Gazdasági Bizottságában is készülnek valamire a kormánypártok. A gazdasági lap szúrta ki, hogy a hétfőn esedékes bizottsági ülés napirendjén 3. pontként szerepel

A Magyarország gazdasági érdekeinek védelmével ellentétes politikai nyomásgyakorlás elutasításáról szóló politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslat.

A napirend szerint a bizottság dönt arról, hogy önálló indítványt nyújtanak be. A meghívóból az is kiderül, hogy ez a napirendi pont új javaslat és szombat este került a bizottság elé.

Amerika kimaradt

A válaszul írt politikai nyilatkozatot szombat este küldték el a gazdasági bizottság tagjainak. A szöveg szerint egyes szereplők, különösen az Európai Parlament „egyre erőteljesebben támadják az egyhangú döntéshozatal rendszerét, és azon tagállamokat, amelyek nem járulnak hozzá nemzeti érdekeikkel ellentétes döntések meghozatalához”.

A nyilatkozat szerint a vétó nem visszaélés, hanem az érdekérvényesítés jogszerű módja. „Ezt a lehetőséget elvitatni egyes tagállamoktól a kettős mérce nyilvánvaló példája.”

Az előterjesztés burkolt fenyegetésnek és politikai nyomásgyakorlásnak értékeli, hogy az Európai Parlament a helyreállítási alapot is megemlítette állásfoglalásában, aminek semmi köze a globális minimumadóhoz.

A visszatartott uniós pénzek valóban megjelentek a szövegben, de nem úgy, hogy ezeket a minimumadó elfogadásához kellene kötni. Az európai képviselők szerint addig nem szabad jóváhagyni a magyar helyreállítási tervet, „amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak”.

A magyar politikai nyilatkozat csak az Európai Parlamentet említi, az USA-t nem. Pedig az amerikai kormány a hétvégén úgy döntött, felmondja a Magyarországgal 1979-ben kötött adóegyezményt, amiért Magyarország blokkolja a minimumadó európai elfogadását.

loading...