Orbán addig feszítette, hogy elpattant a húr az EU-nál: Webernek elege van belőle, el kell venni a vétójogot

Kép forrása: Reuters

A kül- és biztonságpolitikában meg kell szüntetni a vétólehetőséget, az energetikában pedig ki kell dolgozni egy olyan rendszert, amely igazságos földgázelosztást biztosít – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Az EPP vezetője az orosz gázszállítások korlátozása miatt rendkívüli EU-csúcsot tartana.

Az Európai Néppárt elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjúban kiemelte, hogy az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de háborús célpont, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök gyűlöli az életmódunkat, és visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot.

Mint mondta, az Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU vészhelyzeti ellátását őszre és télre. Feltétlenül dönteni kell a „kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – fogalmazott. Mint mondta, kötelező érvényű mechanizmusokat kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz szolidáris felhasználásáról, hogy ne mindenki csak magával törődjön.

A politikus szerint a rendkívüli uniós csúcson „a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről” kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt.

Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, azt válaszolta, hogy az unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat.

Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal:

„Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében”

– jelentette ki.

loading...