Másodfokon is pert nyert az RTL a Médiatanáccsal szemben

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

Tavaly jogsértőnek minősítette az RTL Klubon társadalmi célú kampányként sugárzott, szivárványcsaládokról szóló kisfilmet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Az RTL a Médiatanács határozatát a bíróságon keresettel megtámadta, a pert pedig most másodfokon is megnyerte

– közölte az RTL Magyarország csütörtökön.

Az NMHH Médiatanácsa tavaly márciusban, állampolgári bejelentés alapján indított eljárást a Háttér Társaság A család az család elnevezésű kampányának kisfilmje miatt, amely az RTL Klubon társadalmi célú hirdetésként volt látható. A testület szerint a kisfilmet kizárólag az éjszakai idősávban lehetett volna sugározni, mivel annak üzenete, mondanivalója, azaz „a homoszexualitás gyerekneveléssel, családdal együtt történő tárgyalása, érzékenyen érinthette a 16 éven aluli korosztályt, körükben meg nem értést, feszültséget, bizonytalanságot okozhatott.”

Az RTL közleménye szerint a Médiatanács határozatát a Háttér Társaság és az RTL Magyarország is bírósági keresettel támadta meg. A Médiatanács döntését a Fővárosi Törvényszék áprilisban megsemmisítette, a Fővárosi Ítélőtábla pedig június 30-án az ítéletet másodfokon helybenhagyta.

A törvényszék indoklásában kitért az Emberi Jogok Európai Bíróságának egy más ügyben hozott korábbi döntésére, amelyben megállapították, hogy semmilyen tudományos bizonyíték vagy szociológiai adat nem utal arra, hogy a homoszexualitás említése vagy a szexuális kisebbségek társadalmi státuszáról szóló nyílt nyilvános vita hátrányosan hatna a gyermekekre.

loading...