Hivatalosan is csődbe ment Oroszország

Kép forrása: AP
Több mint száz év után először hivatalosan is csődbe ment Oroszország miután éjfélkor lejárt a határidő, hogy kifizesse a devizakötvényei aktuális kamatterhét.

Vasárnap este lejárt a mintegy 100 millió dollárnyi elmaradt kötvénykifizetésre vonatkozó türelmi idő, amelyet Moszkva az ellene kirótt szankciók miatt nem tudott teljesíteni. Az országnak rendelkezésére áll a szükséges összeg, azonban mivel nem technikai okok miatt nem tud teljesíteni,

hivatalosan ez is államcsődöt jelent.

A Portfolio szerint hasonlóra 1918 óta nem volt példa, akkor a bolsevik hatalom tagadta meg a cári időszak idején felhalmozott adósság törlesztését. Az orosz államcsőd az ukrajnai háború kitörése óta a levegőben lógott, eddig azonban különböző kreatív megoldásokkal sikerült elkerülniük azt.

A mostani helyzet abból a szempontból mindenképp rendhagyó, hogy Moszkva hajlandó és képes is lenne fizetni, a szankciók miatt azonban ez gyakorlatilag lehetetlen. Jelen esetben ugyanis a hitelminősítőknek kellene egy nemteljesítő nyilatkozatot kiadni a kötvényeket illetően, azonban a szankciók miatt erre nincs lehetőségük. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a kötvénytulajdonosok kivárják, hogy a háború véget érjen, abban a reményben, hogy azt követően Moszkva már képes lesz fizetni nekik.

Anton Szilujanov orosz pénzügyminiszter „vis maiorra” hivatkozott az eset kapcsán, és „bohózatnak” nevezte a kialakult helyzetet.

loading...