Egy sor új termékre vet ki adót a kormány – jelentős drágulás várható

Kép forrása: MTI

Újabb termékekre vet ki adót az Orbán-kormány a megszorítások részeként. Július elsejétől új, egészségtelennek besorolt termékek esnek a népegészségügyi termékadó (neta) hatálya alá, ezzel drágulhat a müzli, a gabonapehely és a töltött tészta is – írja a Szabad Európa. A június 4-én bejelentett különadók részeként nemcsak az eddig is netaköteles termékek adókulcsa nő, de számos új termékcsoport is a különadó hatálya alá fog kerülni.

A netát eredetileg a magas só- és cukortartalmú ételek megadóztatására vezették be, és bizonyos határértékek átlépéséhez kötötték a hatályát. Ez az üdítőknél például száz milliliterenként nyolc gramm volt, de termékcsoportonként változott. Most azonban az ilyen határértékek egy része megszűnik, így például minden hozzáadott cukrot tartalmazó üdítő adóköteles lesz.

A neta ezentúl ráadásul az édesítőszerekre is kiterjed, így nem lehet majd már azzal trükközni, hogy édesítővel pótolják ki a határérték fölött lévő cukormennyiséget. A netát az első forgalomba hozónak, tehát belföldi termékek esetén a gyártónak, külföldi termékek esetén pedig az importőrnek kell befizetnie, ezek a cégek azonban valószínűleg egy az egyben továbbhárítják majd azt. Ez jelentős dráguláshoz vezethet a következő hónapokban.

loading...