Európai politikusok petíciót indítottak Orbán Viktor ellen – itt tudja aláírni

Kép forrása: MTI

EU-s képviselők, köztük Guy Verhofstadt is, online petíciót indítottak az „antidemokratikus vétó-politika” megállítására. Mint írják, olyan Európát akarnak, amely gyorsan megtalálja a megfelelő válaszokat a válságokra.

Online petíció indult az EU-s vétó eltörlésére – szúrta ki az Index.

„Az Európai Unió sok mindenre képes, de azért nem mindenre – különös tekintettel az egyre növekvő számú válságok miatt. Cselekvőképességünk akadálya, hogy nemzetközi közösségünk komoly tervezési hibával küzd! Fontos döntéseket csak minden kormányfő egyhangú beleegyezésével lehet hozni. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy egyetlen kormányfő egyszerűen meg tud vétózni olyan politikai döntéseket, melyek 450 millió ember számára lennének előnyösek”

– írják a petíció szövegében.

A vétó nem demokratikus. Megakadályozza, hogy Európa egységesen beszéljen. Nagyon konkrét negatív hatásai vannak ennek mindannyiunkra nézve, ezért ezt az intézményt meg kell szüntetni – emelik ki. A petíciót jegyző kilenc EU-s képviselők szerint a vétókkal túlnyomó többség által támogatott intézkedéseket torpedóznak meg.

Negatív példaként Magyarországot és Lengyelországot hozzák fel, mely országok egymást védve vétóznak meg fontos döntéseket. A petíció szerint a magyar kormány olyan külpolitikai döntéseknek tesz ezzel keresztbe, mint az orosz szankciós csomagok, a lengyelek pedig olyan gazdasági kérdésekben állnak ellen, mint a globális minimumadó (a Politico szerint a lengyelek végül elengedték a vétójukat, ehelyett ennek is Magyarország állta útját).

loading...