A kormány kiakadt a Ryanair adóáthárító-lépésén: keményen nekimennek a cégnek

Az államtitkár szerint érdemes lenne megmozgatni a magyarok bankban tartott pénzét
Kép forrása: MTI

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken kiadott közleményében elfogadhatatlannak és tisztességtelennek nevezte a kormány nevében a Ryanair jegyárusítási gyakorlatát. Egyrészt fogyasztóvédelmi eljárást indított az ügyben és a többi cégnek is üzent.

A miniszter közleményében emlékeztet arra, hogy „a kormány a magyar családok védelme érdekében „extraprofit-különadók” kivetéséről döntött, más ágazatok között a légitársaságokra vonatkozóan is”.

A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra – hangoztatja a miniszter, aki egyúttal azt is írja, hogy „a kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel”.

A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra.

Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát

– olvasható a miniszter közleményében.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a Kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.   

Péntek délelőtt meg is jelent a Kormányhivavatal közleménye, miszerint azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben a fővárosi kormányhivatal. „Elfogadhatatlannak tartja a kormány a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni, ezért Budapest Főváros Kormányhivatala azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben. A kormányhivatal azt vizsgálja, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat” – áll a Kormányhivatal közleményében.

„A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van”

– áll a közleményben.

A kormány elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra, a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük” – fenyegeti meg a többi érintett szektor cégeit a kormány.

Ha Orbán Viktor nem szórta volna két kézzel az ország pénzét, hogy választást nyerjen, akkor nem kellett volna különadós megszorító csomagot hirdetnie, így ez a helyzet sem alakulhatott volna ki.

Molnár Csaba előre figyelmeztetett egy egyszerű, mindenki számára érhető ábrával:

Molnár Csaba megmutatta, mi lesz Orbán új tervéből: ettől még a fideszesek is besokallnak

loading...