Lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről Jakab Péter

Lemondott Jakab Péter a Jobbik elnökségéről
Kép forrása: MTI

Lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről Jakab Péter – jelentette be Jakab a Facebook-oldalán szerda délután.

„A Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választott meg a párt elnökének május 7-én. Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását.

Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.

Köszönöm a tagság kitartó bizalmát, az elnökségi tagok közül pedig Szabó Gábor, Z. Kárpát Dániel és Dr. Lukács László támogatását. Nem fogom elfelejteni. Jobbikosok, ha szükség lesz rám, szóljatok! Munkámat a Jobbik frakcióvezetőjeként folytatom, az elnökségnek további jó munkát kívánok. Maradok a nép pártján!” – írta a lemondott Jakab Péter.

Jakab Péter lemondott a Jobbik elnökségéről

A lemondását azok után jelentette be, hogy a párt tisztújító kongresszusán

a politikust a küldöttek 71,4 százaléka támogatta. Ellenfele a Jobbik volt országgyűlési képviselője, Stummer János volt, aki a szavazatok 27,8 százalékát szerezte meg.

A kongresszuson, amely nem volt sajtónyilvános, 245 küldött élt szavazati jogával, közülük 243-an adtak le érvényes szavazatot, két szavazat pedig érvénytelenül került az urnákba.

Jakab Péter két éve lett a Jobbik elnöke. Az ellenzéki előválasztáson a miniszterelnök-jelöltek versenyében nem jutott be a második fordulóba, de az igazán nagy veszteség a pártját az országgyűlési választáson érte: a 2018-ban még 26 fős, majd a szakadás és a kilépések következtében 17 fősre apadt parlamenti frakciónál is kisebb, 10 fős képviselőcsoporttal vághat neki az új ciklusnak. A Jobbik egy egyéni mandátumot sem tudott szerezni, és szavazók százezreit veszítette el.

loading...