Június 16-án színt kell vallania Orbánnak a magyar munkavállalók előtt az európai minimálbér elfogadásával

lengyelek begurultak Orbánra
Kép forrása: MTI

Elérkezett az idő: Orbán Viktornak színt kell vallania a magyar munkavállalók előtt kevesebb mint 10 napon belül. Dobrev Klára kedden reggel jelentette be, hogy keddre virradó éjszaka megszületett a megállapodás: lesz európai minimálbér.

Hétfőn este megszületett a megállapodás az uniós intézmények között a tisztességes európai minimálbérről. Ez nem jelenti azt, hogy ugyanakkora legalacsonyabb jövedelem lesz minden országban, viszont a minimálbér kiszámítása átláthatóbb, mértéke sok országban magasabb lesz. Mindez Magyarországra is kötelezettségeket ró, írja az EUrologus.

Ez a megállapodás azt jelenti, hogy bár formai döntések még hátra vannak az Európai Parlament és a tagállamok oldalán is, de a jogszabály tartalma már nem fog változni. A hivatalos elfogadást és a jogszabály hatályba lépését követően a tagállamoknak két évük van, hogy ezt az európai minimálbér-rendszert saját nemzeti jogukba átültessék.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, európai minimálbér
Kép forrása: AFP

Az EU-ban rendkívül eltérő minimálbérek léteznek. Az idén január 1-jei állapotok szerint az Eurostat összesítése alapján a legmagasabb Luxemburgban volt, 2257 euróval, a legalacsonyabb pedig Bulgáriában, 332 euróval. A magyar minimálbér 552 eurónak felel meg, amely ugyan sokat nőtt, de még mindig a negyedik legkevesebb az EU-ban, elmaradva valamennyi visegrádi ország adataitól.

A jogszabály célja annak biztosítása, hogy a minimálbérek minden uniós országban tisztességes életszínvonalat garantáljanak a munkavállalók számára. Annak megállapítására, hogy mi minősül “megfelelő” minimálbérnek, a tagállamok létrehozhatnak egy valós árú fogyasztói kosarat az árukból és szolgáltatásokból. Másik módszerként alkalmazhatnak nemzetközileg általánosan használt indikatív referenciaértékeket is, például a bruttó mediánbér 60%-át és a bruttó átlagbér 50%-át.

Az új szabályozás eljárásokat állapít meg a törvényben meghatározott minimálbérek megfelelőségére vonatkozóan. Elősegíti a bérmegállapítással kapcsolatos kollektív tárgyalásokat, és javítja a minimálbér-védelemhez való hatékony hozzáférést azon munkavállalók számára, akik minimálbérre jogosultak.

A törvényes minimálbérrel rendelkező tagállamokat felkérik, hogy hozzanak létre eljárási keretet a minimálbérek egyértelmű kritériumok alapján történő megállapítására és aktualizálására. A Tanács és az Európai Parlament megállapodott abban, hogy a törvényes minimálbérek frissítésére legalább kétévente kerül sor. Fontos, hogy a szociális partnereket be kell vonni a kötelező minimálbér megállapítására és frissítésére irányuló eljárásokba.

Megállapodtak a jogalkotók abban is, hogy az országoknak elő kell mozdítaniuk a szociális partnerek kapacitásának megerősítését a kollektív tárgyalások során, beleértve a munkavállalók képviselőinek védelmét.

A Tanács és a Parlament közötti megállapodás azt írja elő: ha a kollektív tárgyalási lefedettség aránya nem éri el a 80%-os küszöböt, a tagállamoknak cselekvési tervet kell kidolgozniuk a kollektív tárgyalások előmozdítására. Vannak olyan országok, ahol a dolgozók több mint 90 százaléka tagja valamilyen szakszervezetnek, Magyarországon ez az arány húsz százalék körül van.

Az uniós szabályozás szigorúbb kereteket határoz meg az ellenőrzésre, a munkaügyi felügyelőségeknek hatékonyabban kell számon kérni a jogszabály betartását.

Óriási, mindenkit érintő örömhírrel indította a napot Dobrev Klára – Orbán nem sunnyoghatja ezt el!

loading...