Komoly a riadalom az új törvény miatt: Orbánék „az ország érdekében gazdálkodásba vonják” az emberek vagyonát, megtakarításait

Kép forrása: MTI

Békesi Lászlóval, Magyarország korábbi pénzügyminiszterével készített interjút az Élet és Irodalom, amelyben arról beszélt Békesi, hogy ha a nép rájön, hogy átverték, akkor tömeges elégedetlenség törhet ki. De az is lehet, hogy belülről buktatják meg Orbánt, mert fogyóban van a pénz.

A háborús vészhelyzetet meghirdető szabályozás akár azt is lehetővé teheti, hogy az ország érdekében átmeneti időre gazdálkodásba vonják az állampolgárok vagyonát, jövedelmét, megtakarításait!

– így értelmezi az Alaptörvény tizedik módosításának 53. cikkelyét az egykori pénzügyminiszter, Békesi László.

A közgazdász nem feltételezi, hogy a lehetőséggel azonnal élni kíván az Orbán-kormány, de a jogalap megteremtése számára komoly riadalmat okoz.

A háborús veszélyhelyzet egyébként módot ad a kormánynak az extraprofitadó kivetésére, amelynek várható összege Békesi számításai szerint megegyezik a választási kampányban osztogatott családiadó-visszatérítés mértékével. Lényegében tehát a Fidesz visszakéri a társadalomtól a választási győzelme árát.

A volt pénzügyminiszter egyébként megdöbbentőnek tartja azt az inflációs statisztikát, amely szerint az életfenntartáshoz szükséges termékek áremelkedése az elmúlt évben 30–50 százalék között változott. A héten 80 éves Békesi László adott interjút lapunknak.

Békesi szerint biztos, hogy az infláció már ma is túl van a 15 százalékon, pedig a hatósági árak kivezetése csak ezután következhet be. Létezik már olyan árstatisztika, amely szerint az életfenntartáshoz szükséges termékek áremelkedése az elmúlt évben 30–50 százalék között változott. Tehát bizonyítottnak látom, hogy a lakosságot „kímélő” kényszerintézkedések egészen durva árnövekedéssel járnak.

A volt pénzügyminiszter szerint ki van zárva, hogy az Európai Unió a háborús helyzet miatt akkor is postázza a magyar kormány számára az újjáépítésre szánt milliárdokat, illetve a költségvetési ígérvényeket, ha Orbán Viktor nem állítja helyre az ország demokratikus működését

Nem! Ezt ma már nem tudom elképzelni, szinte bizonyos, hogy az unió csak a jogállami feltételek teljesítése esetén fizet majd. Ezt ma már érzékeli Orbán Viktor is, ezért is harsogják, hogy a korrupt kormány tisztviselői vagy fideszes politikusok is börtönben végezhetik. Továbbá megpróbálják elhitetni, hogy nálunk plurális és kritikus a média. Van, aki 12 év után döbben rá, hogy a továbbiakban nem tartható fenn a közmédia egyoldalúsága

– mondta Békesi László.

Itt az új őrület: rátennék a kezüket a megtakarításainkra is – újra megtörténhet, ami a magánnyugdíjak esetében

loading...