Barkóczi Balázs: Meg kell őriznünk Budapest kormányozhatóságát!

Budapest a szabadság legnagyobb bástyája, ahol az ellenzék sikeres példát mutatott a közös együttműködés lehetőségére. A mai napon elmaradt a közgyűlés Karácsony Gergely döntése értelmében. Ennek okáról és a pártok közötti konfliktus-helyzetről kérdezzük Barkóczi Balázst a DK szóvivőjét.

Ellenszél: Karácsony Gergely a közgyűlés elhalasztása mellett döntött, mert a Momentum nem akarta megszavazni Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek. Miért kellett emiatt elhalasztani magát a gyűlést?

Barkóczi Balázs: Mi azt szerettük volna, ha szavazásra bocsájtjuk a kérdést, és eldől, hogy kik támogatják Bősz Anettet, meglesz-e a szükséges többsége. A Demokratikus Koalíció szerint a viták természetes velejárói egy demokratikusan működő közösségnek, ezek azonban nem sodorhatják veszélybe Budapest kormányozhatóságát.

-Miért döntött úgy a Momentum, hogy nem szavazza meg Bősz Anett kinevezését, akit az országgyűlési képviselői mandátumát felvevő Gy. Németh Erzsébet pozíciójával bízna meg a DK?

-A Momentum a vidéki és a leendő XI. kerületi időközi választásokkal kapcsolatos pártok közti viták miatt hozta meg ezt a döntést. Itt állunk egy törvénytelen kormánnyal szemben, a szabadság szigetén, Budapesten. Ebben a helyzetben nem szabad pártpolitikai érdekek miatt veszélybe sodorni az ellenzéki többséget. A Momentumnak meg kell értenie, hogy vigyáznunk kell Budapestre, mindarra, amit együtt elértünk, és ez sokkal fontosabb az időközi választásokkal kapcsolatos vitáknál.

-Miként lehetne megoldani ezt a helyzetet, és elérni, hogy a Momentum „vétója” miatt ne kelljen elmaradnia több Fővárosi Közgyűlésnek?

-A Demokratikus Koalíció részéről mi határozottan felszólítjuk a Momentumot, hogy szavazzák meg Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek, és folytatódjon az érdemi munka a közgyűlésben! Reméljük továbbá, hogy a Momentumban zajló tisztújítás pontot tesz minden konfliktus végére!

loading...