Varga Zoltán: Az Orbán-kormány tétlensége miatt felkészülhetünk a 800 forintos kenyérre is

A DK feljelentést tesz a tömeges kórházi fertőzések eltussolása miatt
Kép forrása: MTI

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, hónapok óta tudjuk, hogy előbb-utóbb gabonahiányhoz vezethet az Ukrajnában zajló háború.

Ez a hiány természetesen jelentősen drágábbá is teszi a gabonát, a Gabonaszövetség szerint 40%-os áremelkedés várható. Ehhez képest Orbán Viktor kormánya jelenleg is tétlenül nézi, ahogy a magyar gabonát külföldre adják el. Holott a Magyar Államnak elővásárlási joga van, amivel, ha élne és tartalékot képezne, akkor megelőzhetné mind a hazai gabonahiányt, mind a kenyér árának drasztikus drágulását

– foglalta össze a politikus. A DK szerint a törvénytelen kormány felelőtlensége gabonahiányt és fájdalmas áremeléseket okozhat.

„Nem elég, hogy a gyenge gazdaságpolitika és a gyenge forint miatt már most is 500 Ft-ba kerül egy kiló kenyér, a kormány tétlensége miatt felkészülhetünk a 700, vagy akár 800 forintos kenyérárra is. A DK szerint egy baloldali kormány soha nem hagyná, hogy megfizethetetlenné váljanak az élelmiszerek, különösen a kenyér”

– magyarázta a képviselő, kiemelve, a milliárdos fideszes elit nyilván nem érzékeli, hogy ez milyen terhet fog jelenteni a magyar családoknak.

„Akkor, amikor egész Európában a gabona az egyik legkeresettebb hiánycikk, megengedhetetlen felelőtlenség tétlenül végignézni, ahogy nyakló nélkül áramlik ki a gabona az országból. Pedig a kormánynak lenne lehetősége közbelépni, még március elején hoztak egy határozatot, miszerint minden gabonakivitelt be kell jelenteni a NÉBIH-nek, az államnak pedig elővásárlási joga van a gabonára” – emlékeztetett Varga, kiemelve, hiába, ezzel eddig egyszer sem éltek, a kilós kenyér ára pedig így hónapokon belül elérheti a 7-800 forintot.

loading...