IDEA-felmérés: megsemmisült az ellenzék, csak a DK tartja magát

IDEA: a pártok közül a DK erősödött, a Fidesz hanyatlik.
Kép forrása: MTI

A választási eredményhez képest nőtt a Fidesz támogatottsága, a Mi Hazánk Mozgalom pedig a DK mögött a harmadik legnépszerűbb párt – derült ki az IDEA Intézet friss, reprezentatív felméréséből. A Fidesz az IDEA felmérésében a teljes népességben körében 43, míg a biztos szavazók között 57 százalékon áll. A Mi Hazánknál csak a kormánypárt és a DK népszerűbb.

A választások egyik meglepetése a Mi Hazánk Mozgalom volt, amely mintegy 330 000 belföldi szavazattal bekerült a parlamentbe. Toroczkaiék pártja az IDEA Intézet mérésében tovább erősödött.

A teljes, választókorú népesség körében jelenleg 7 százalékon áll, amellyel a harmadik legtámogatottabb párttá vált.

A Fidesz mellett egyedül a DK előzi meg a Mi Hazánkat: a teljes népesség körében 9 százalékon állnak. A felmérés szerint önállóan még a Momentum és a Jobbik tudna bejutni a parlamentbe (5–5 százalék), míg az LMP, a MSZP és a Párbeszéd együttesen sem tesz ki 5 százalékos támogatottságot.

A biztos szavazó pártot választók:

  1. Fidesz 57%,
  2. DK 12%,
  3. Mi Hazánk 8%,
  4. Momentum 7%,
  5. Jobbik 6%.

A választáson biztosan részt vevő, biztos preferenciával rendelkezők körében nincs más párt, amely elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot. Ehhez legközelebb még a Kétfarkú Kutya Párt rendelkezik 4 százalékkal.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. április 29. – május 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

loading...