A DK a legerősebb ellenzéki párt, de a Fidesz is erősödött – kijött az új Republikon-mérés

Kép forrása: MTI

A Fidesz erősödött, a DK továbbra is a legerősebb ellenzéki párt – derül ki a Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közölt.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült április 20-24. között, és nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Az eredmények szerint áprilisban

  • 43 százalékon állt a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében.
  • A DK a legnépszerűbb ellenzéki párt, 10 százalékos támogatottsággal bírt,
  • a Momentum a teljes népesség körében 7,
  • a Jobbik 5,
  • az MSZP 4 százalékon álltak.

A Párbeszéd és a Mi Hazánk támogatottsága a teljes népesség körében 3-3 százalék, míg az LMP 2 százalékon, az MKKP 1 százalékon álltak ugyanebben a körben.

Eközben a pártválasztók körében

55 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága, azaz jelentősen növekedett a megelőző hónaphoz képest, márciusban ugyanis még 49 százalékon állt a Fidesz, és 46 százalékot mért a Republikon az Egységben Magyarországért esetében a pártválasztók körében.

Az ellenzéki pártok esetében: a DK 12, a Momentum 9 százalékon; a Jobbik 6, az MSZP 5 százalékon állt. A Párbeszéd és Mi Hazánk 4-4 százalékos támogatottsággal bírtak a pártválasztók körében, az LMP-nek 3, az MKKP-nek pedig 2 százalékos volt a támogatottsága.

A Republikon elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választásokat megelőzően, jelenleg 22 százalék.

A következő időszakban minden pártnak erősödnie kell ahhoz, hogy megnyerje a választókat és azon belül is a bizonytalanokat.

loading...