Eltökéltek az uniós vezetők: elveszik Orbán egyetlen fegyverét, amit ellenük tudott használni az EU-ban

Kép forrása: AFP

A francia elnökválasztást magabiztosan megnyerő Emmanuel Macron gyorsan bebizonyította: ő Európa nagy barátja, és az Orbán-féle autokraták harcos ellenfele lesz a továbbiakban is.

Véget ért a Konferencia Európa Jövőjéről elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében több mint egy éven keresztül kérték ki az európai polgárok véleményét. Kilenc nagy területen fogalmaztak meg elképzeléseket és elvárásokat, amelyeket végül egy nyilatkozat formájában át is nyújtottak a tagállamoknak. Összesen 49 témakörben 325 konkrét intézkedést javasoltak, amelyekkel kapcsolatban az európai intézményeknek a következő hetekben-hónapokban reagálniuk kell. Ugyanakkor a változás igénye, illetve az EU-t körülvevő környezet miatt határozottabb lépésekre is szükség van.

Az Európai Parlament, az Európai Tanács soros elnöke és az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt Strasbourgban, hogy meg kell változtatni az uniós alapszerződéseket, például az egyhangú döntéshozatalról szóló szabályokat

– írja az EUrologus.

Fontos terv, hogy felülvizsgáljuk a szerződéseinket és legyen egy konvenció. Ezt az EP terjesztette be és én ezt támogatom – mondta Emmanuel Macron a konferencia záróeseményén Strasbourgban, a soros elnökséget betöltő Franciaország elnökeként.

Macron szerint a következő hetek feladata az alapfeltételek meghatározása, amiben bátornak és szabadnak kell lenni, és a júniusi uniós csúcstalálkozón már napirendre is vehetik a témát. A francia elnök a módosítások között említette az EP-választási szabályok megváltoztatását és a transznacionális listák bevezetését, illetve az Európai Parlament jogszabály-kezdeményezési jogának kodifikálását.

Hasonló szellemben mondott beszédet Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is. “Ez a konferencia azonban azt is bizonyítja, hogy szakadék van aközött, amit az emberek elvárnak, és aközött, amit Európa jelenleg képes nyújtani. Ezért van szükségünk egy konvencióra, mint következő lépésre. És ez az, amihez az Európai Parlament ragaszkodik. Vannak olyan problémák, amelyek egyszerűen nem tudnak várni” – jelezte az EP elvárásait Metsola.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig így beszélt a szerződések módosításáról:

Ha gyorsabban akarunk haladni, akkor a kulcsfontosságú területeken meg kell haladni az egyhangúságot.

Mindez elmozdulást jelent az eddigiekhez képest, hiszen korábban, amikor nevesítették azokat a területeket, ahol eltörölnék a vétójogot, csak a külpolitikai kérdéseket említették.

loading...