Magyarország feladta a vétót, jöhet az uniós olajembargó

Két napja sztrájkolnak Székesfehérváron a magasabb bérekért. Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárának több mint 800 dolgozója szüntette be a munkát. 
Fotó: Ellenszel.hu

Az Európai Bizottság olyan szankciós javaslatot fog előterjeszteni, amelyben bizonyos fokú enyhítések lesznek Magyarországra és Szlovákiára nézve, ezért cserébe pedig a két tagállam valószínűleg nem fogja megvétózni a kezdeményezést. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt írta a Facebookon, hogy az álláspont nem változott, nem támogatják az embargót.

Diplomaták szerint az Oroszország elleni olajembergót tervező Európai Bizottság valamiféle kivételt vagy átmeneti intézkedéseket fog javasolni Magyarország és Szlovákia számára, tekintettel arra, hogy ez a két ország mennyire függ az orosz olajtól, és milyen nehézségekbe ütközik az alternatív források megtalálása

– írja a Politico hírlevele, amit a hvg.hu szúrt ki. Több diplomata szerint Magyarország hangsúlyozta, hogy aggodalmai gazdasági és nem politikai jellegűek, ami megnyitotta az utat a kompromisszum előtt.

Ezzel egyidőben a német közszolgálati televízió úgy értesült: Magyarország és Ausztria és Szlovákia és kész visszalépni az olajembargó ügyében. A ZDF-nek egy magas rangú uniós diplomata azt mondta, a döntő tényező az volt, hogy a német kormány nem fékezné tovább az embargót.

Korábban Hernádi Zsolt MOL-vezér arról beszélt, hogy orosz kőolaj hiányában nem tudnánk tartani a jelenlegi fogyasztási szintünket, ráadásul egy teljes embargó esetén 2-4 évbe és 5-700 millió dollárba kerülne az átállás.

loading...