Csoportost pert indítanak a magyar állammal szemben Strasbourgban a benzinkutasok

Fotó: Ellenszel.hu

Összefognak a kis benzinkutak üzemeltetői, és jövő héten alkotmányjogi panasszal élnek, amivel párhuzamosan eljárást indítanak a magyar állammal szemben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán – nyilatkozta a Szabad Európának Karsai Dániel ügyvéd. Eddig közel ötven benzinkutas csatlakozott a csoportos perhez.

Karsai Dániel ügyvéd szerint mivel a benzinkutaknak minden egyes eladott liter üzemanyagon veszteségük képződik, ez sérti a jogos várományukat és a tulajdonjogukat.

Ezt a válságot nem az állam kreálta, viszont a krízis anyagi terheit a benzinkutasoknak kell viselniük. Semmilyen valódi kompenzációt nem kapnak, a literenkénti húszforintos állami támogatás sem fedezi a veszteségeiket

– mondta Karsai.

A kormány intézkedése sértheti az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméhez fűződő jogokat védő előírásait is. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítélkezési gyakorlata szerint az olyan tagállami intézkedés, amely egyes piaci szereplők ügyfélkörét elvonja, versenytársakhoz irányítja át, illetve hatásában erre alkalmas, a tulajdonjogot sérti.

A kis kutak szerint sértheti a tulajdonjogon belül a rendelkezési jogot az intézkedésnek két része

  1. az üzemanyag-értékesítők kötelesek működtetni a kutakat veszteség árán is,
  2. szünetelés esetén versenytársaik veszik át a kutak üzemeltetését.

Jövő héten alkotmányjogi panasszal élünk és ezzel párhuzamosan eljárást indítunk a magyar állammal szemben Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bíróságánál – mondta el a Szabad Európának Karsai Dániel, aki elmondta, hogy eddig közel ötven benzinkutas csalatkozott a csoportos perhez.

loading...