Szerdán indul a jogállamisági eljárás az Orbán-kormány korrupciója miatt

Kép forrása: MTI/AP

Az Európai Bizottság (EB) várhatóan szerdán hagyja jóvá a jogállamisági eljárás elindítását Magyarországgal szemben – írja a Népszava. Ha minden a tervek szerint halad, Johannes Hahn költségvetési biztos még aznap el fogja küldeni a brüsszeli testület hivatalos írásbeli értesítését a magyar kormány illetékeseinek.

Innentől egy 6-9 hónapos folyamat kezdődik. Ha bebizonyosodik, hogy egyes jogállami normák megsértése miatt közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor a tagállami kormányok képviselőiből álló tanács az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával büntethet.

Ursula von der Leyen az április 3-i választás után nem sokat várt:

2 nap múlva bejelentette, hogy az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmus elindításáról.

Elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek – például az ügyészség – független működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket és kifogásokat abban az adminisztratív levélben, amelyet tavaly küldtek az Orbán-kormánynak. Számos ügyről érdeklődtek a Budapest Airport Zrt. tervezett eladásától kezdve az egyetemek alapítványokba történő kiszervezésén át az összeférhetetlenség kockázatáig.

A mostani írásbeli értesítésben az Európai Bizottság várhatóan fel fogja vetni a közbeszerzések anomáliáit, a mezőgazdasági földeladások visszásságait és az EU Csalás Elleni Hivatalával (OLAF) folytatott együttműködés hiányosságait.

A magyar kormánynak legfeljebb három hónapja lesz a válaszadásra. Lengyelországgal szemben nem indítanak eljárást, mivel ott az igazságszolgáltatás rendszerén belül fedeztek fel problémákat – ami viszont nem érinti az uniós költségvetést.

Vezető német lap: az Orbánnak küldött levél tulajdonképpen egy vádirat – Magyarország uniós milliárdoktól esik el már 2021-ben is

loading...