Az EU elzárta a pénzcsapot: néhány hónap múlva még akár csökkenthet is Magyarország támogatási kerete

A DK az Európai Bizottsághoz fordul, mert az akkugyár vendégmunkásainak adták a beteg gyerekeknek felújított hotelt
Kép forrása: MTI/AP

Egyelőre nem jönnek uniós támogatások Magyarországra – az agrártámogatásokon kívül -, mert a magyar kormány összeakasztotta a bajuszát az Európai Bizottsággal. Szakértők szerint rengeteg pénzt bukhat el az ország emiatt.

Különböző okokból, de jelenleg nem jönnek uniós pénzek Magyarországra – emlékeztet a 24.hu. A 2021-2027-es költségvetésből azért nem, mert még nem írták alá az ehhez szükséges partnerségi megállapodást, a helyreállítási alapból (RRF) pedig azért nem, mert a magyar kormány tervét nem hagyták jóvá Brüsszelben. Az agrárpénzekkel nincs ilyen gond, a közös agrárpolitika kialakításának csúszása miatt csak 2023-ban indulnak az új programok, 2021 és 2022 átmeneti év, így menetrendszerűen érkezik a pénz.

A többi esetén azonban az a kérdés, mire jut az Európai Bizottsággal (EB) az Orbán-kormány. Az kifizetések megegyezés esetén megindulhatnak mind a kohéziós alapok, mind az RRF esetében, de néhány hónap múlva ismét elakadhat a folyósítás, sőt pénzügyi szankciók miatt akár csökkenhet is Magyarország támogatási kerete.

loading...