Változtat-e valamin, hogy Ön hogyan vágja meg a szivarját?

Ha a szivar levágásáról van szó, akad néhány lehetőség. A guillotine szivarvágó a leggyakoribb, de mi a helyzet a szivarfúrókkal? Továbbá a szivar felvágásának módja befolyásolja a füstölést? A válasz: igen. Merüljünk most el ezekben a különbségekben!

Guillotine szivarvágók

A legelterjedtebbek a guillotine szivarvágók, amelyek általában rozsdamentes acélpengével készülnek, és egy erős vázban vannak elhelyezve. Lényegében úgy működnek, hogy a pengék kinyílnak, és felfednek egy nyílást, ahová a szivarfejet kell behelyezni. Csupán annyit kell tennie, hogy összenyomja a pengéket, és a sapkarész könnyedén lejön.

A guillotine használatának kulcsa, hogy ne vágjon túl mélyen, mivel ebben az esetben az össze sodort dohánylevelek a szájába kerülhetnek, és dohányzás közben a borítólevél leválhat.

Bármilyen formájú és méretű szivarhoz használhat guillotine szivarvágót, azonban előfordulhat, hogy az egyenletbe bele kell számítani a gyűrűméretet is, ha ultravastag, 65-80 gyűrűs szivarokat szív. Azonban szerencsére sok márka gyárt extra széles szivarvágókat, hogy megfeleljen az extra vastag szivarok őrületének.

Szivarfúró

A szivarfúró kis hengeres lyukat üt a szivar végén. Az egyik legfőbb ok, amiért a szivar szerelmesei ezt a változatot részesítik inkább előnyben, az az íz és intenzitás hozzáadott koncentrációja, amelyet létrehoznak. Ha átszívja a füstöt a szivarkupak egy kisebb, koncentráltabb nyílásán, a hő és az íz felerősödik. 

A másik ok pedig, amiért az ínyencek inkább a szivarfúró mellett teszik le a voksukat, az az, hogy a szivar sapka része sértetlen marad azáltal, hogy egy rendezett nyílást hagy a közepén. De mindenképpen óvatosan csavarja be a pengét, amikor lyukasztó vágást végez! Ugyanis amennyiben a szivarsapka törékeny vagy túl száraz, a szivarfúró könnyedén megrepesztheti ezt a részt – különösen, ha tompa a penge.

Változó nyílásméretű modelleket találhat például a Humidorshop.hu szivarfúrói között vastag és vékony gyűrűs szivarokhoz egyaránt – egy vastagabb szivar fejét kétszer-háromszor is megfúrhatja a jobb vágás érdekében. Azonban ma már sok szivargyújtó aljába is beépítenek szivarfúrót, gondoskodva arról, hogy amíg van öngyújta, mindig legyen szivarvágója is.

Hátránya

Az egyik negatívuma a szivarfúrónak, hogy nem működik torpedó alakú szivaron vagy más, a fejnél keskenyedő formátumban. Tehát, amennyiben szereti a Torpedókat és a Belicosókat, jobb, ha ragaszkodik a guillotine szivarvágóhoz. 

Alternatív szivarvágók

A szivarvágó olló egyenes vágást biztosít. Bár sok közülük nem igazán süllyeszthető bele egyszerűen a zsebébe, a Xikar MTX Multi-Tool Blead Bleast például masszív, könnyű kivitelben összehajtható, amelyet kulcstartójára rögzíthet. 

A legtöbb olló egyik nagy előnye, hogy a pengék meghosszabbíthatók, így ultravastag szivarok is elférnek benne a pontosság feláldozása nélkül.

Most, hogy végigjártuk a különböző szivarvágó típusokat, és tisztában van azzal, hogy hogyan is kell őket használni, ideje kamatoztatni a tudását! 

loading...