Gyurcsány Ferenc erőteljesebb beszédet mondott mint valaha, a DK készen áll az építkezésre

Gyurcsány Ferenc riadót fújt.
Kép forrása: MTI

„Ha leég a kisvárosi zenei iskola, akkor, miközben oltunk, nem nagyon fontos, hogy a mi kislányunk volt a legjobb zongorista a zeneiskolában” – mondta Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a választási értékelőjén.

A DK elnöke szerint bezárult a Fidesz ellenzéket érő ostromgyűrűje Orbán Viktor kormányzásának 12 éve alatt, de ez nem jelenti, hogy a vereséget szenvedő oldalnak meg kellene adnia magát – azaz, hibásnak tartja a felvetést, hogy a képviselők ne vegyék fel mandátumukat. „Méretes pofonokat elszenvedve nem túlságosan fontos, hogy a vereséget szenvedett oldal legnagyobb pártja lett a DK” – mondta a pártvezető.

Gyurcsány megdicsérte Karácsony Gergelyt, aki nem győzött „de nem húzta a száját”, hanem rótta az országot és kampányolt az ellenzékért.

„Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni”

– jelentette ki Gyurcsány Ferenc Márki-Zay azon kijelentésére reagálva, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni.

„Az orbáni önkény alternetívája a hazafias demokratikus berendezkedés, és ebbe a jobbkézéptől a szabadelvűekig mindenki beletartozik” – mondta a DK annak kapcsán, hogy az összefogásnak együtt kell maradnia. „Az a vád, hogy a Jobbik együttműködése többet vitt, mint amit hozott, az megalapozatlan, igaztalan” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Vérlázítónak tartja azokat a vádakat, hogy nem akart győzni az ellenzék. Karácsony Gergellyel példálózott, hogy „ment és csinálta.” „Mit kapott Jakab Péter? Milyen jelzőket aggattak rá? Ők nem akartak győzni?” – folytatta.

Gyurcsány szerint ha van fontos és megőrzendő eredménye ennek a négy évnek, akkor az, hogy a hat pártot „ilyen-olyan módon együtt kell tartani”. Aki azt állítja, hogy ha széjjel megyünk az jobb lett volna, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből. Összegezve: együtt kell maradni – mondta Gyurcsány Ferenc.

Szerinte volt helye a Jobbiknak is az összefogásban, csak azért mert valaki jobboldali, nem szabad kiszorítani.

Megalapozatlan vád, hogy a Jobbik többet vitt mint hozott. Az előválasztás sokak szemében csodafegyverként értelmeződött. Ahogy és amire használtuk, annak sok tanulsága van. Az a sokaság viszont, amelyik részt vett az előválasztáson, elporladt az előválasztás után.

Ennek a választásnak a DK elnöke szerint 3 főszereplője van:

  • az aktivisták, akik Gyurcsány szerint elképesztőek voltak,
  • a pártok. „Az együttműködés elért egy szintet, de nem tudott továbbmenni. Már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom. A választási egység nem azonos a politikai egységgel, a politikai egység nem azonos az érzelmi egységgel” – mondta.
  • A harmadik főszereplő a jelölt, mondta Gyurcsány Ferenc általánosságban. Rajta keresztül azonosítanak be bennünket.

A személyről nem fogok beszélni, a szerepről fogok. A helyzetről, amiben a mi jelöltünk volt. Gyurcsány Ferenc így beszélt a közös miniszterelnök-jelöltről:

Abban a helyzetben és szerepeben, amiben volt élőválasztás éjszakáján már elvesztette a győzelmi esélyének nagy részét. Nem kellett ismerni a későbbi kampányt. Olyan a földön nincsen, hogy egy baloldali közösség jobboldali jelöltet választ. Ez árulás. Képzeljük el, hogy a demokraták republikánust választanak. Egy mandátuma van, és nincs mögötte háttér? Mi ez? Mintha egy toronyházat fahusángra akarnának építeni.

A DK elnöke szerint alapvetően korlátozta az előválasztáson nyertes kormányfő-jelölt politikai mozgásterét és győzelmi esélyeit, hogy jobboldali jelöltként nyert megbízatást egy alapvetően baloldali közösség képviseletére.

„Ilyen nincs. Képzeljétek el, hogy a demokraták republikánus jelöltet választanak elnökjelöltnek. Hát ilyen nincs!”

– jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Szerinte ha egy leendő miniszterelnök-jelölt azt az ambíciót tűzi ki, hogy leváltja az ellenzéket, amelynek az élén kormányozni kellene, akkor ezt öngyilkosságnak hívják. „És mi ezt tudtuk, és így választottuk meg” – mondta egyfajta önkritikaként.

Elmondta jobboldali, keresztény. Elmondta, hogy Fidesz kell, ami nem lop. Én most mentem a jelöltet. Elmondta nekünk, mi pedig őt választottuk. Egy valaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt. Dobrev Klárával győztünk volna

– mondta Gyurcsány Ferenc. Majd azt kérte, hogy hacsak őket nem provokálják, akkor engedjék el a személyes küzdelmet. Nem kell felvenni ezt a kesztyűt. Részünkről zárjuk le a vitát – tette hozzá.

A gyurcsányozás szerinte újra terítéken van. Úgy fogalmazott: másfél évtizede sebzik, vágják.

Most azt mondják, nem először, hogy kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom. Megfontoltam. Nem. A gyurcsányozás a Fidesz narratívája. Valójában a Gyurcsány ebben a világon nem főnév és tulajdonnév. Egy jelző, egy magatartás, hogy az Istennek nem akar elmenni. Akarjatok Gyurcsányok lenni. Küzdeni, nem feladni. Je suis Gyurcsány – jelentette ki egy történetet felidézve.

“Nem magyarázkodni kell, nem bűnbakot keresni, hanem szembenzéni, küzdeni, kompromisszumok nélkül, becsületesen. A DK ezt fogja tenni…és nem kér engedélyt se kormánytól, se mástól, hogy azt tegye, amiben hisz….Mi előre megyünk és nem hátra!”

– jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány szerint pár hónap múlva elcsendesedik a felszín, utána jöhet az építkezés az ellenzéki oldalon. Ennek azonban előfeltétele szerinte, hogy eldöntsék, mi az alapviszonyuk ehhez a kormányhoz. Gyurcsány Ferenc szerint  a jövőre kell koncentrálni, amelyben ki kell mondani:

Magyarországnak törvénytelen kormánya van. Nem azért, mert az írott jog formális feltételeit ne elégítette volna ki a választás, hanem, mert nem teljesíti a szabad választási rendszer feltételeit a rendszer.

“Valójában nem a választók szabad akaratának szabad kifejezésén nyugszik a kormány többsége, hanem az erőszakon – amely lehet bármilyen puha, bármilyen törvénybe burkolt, ettől még erőszak.”

“Merjetek baloldaliak, zöldek, jobbközép demokraták lenni, mert, ha engeditek, hogy más legyen az helyettetek, akkor elvesztek!” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

„Az a politikus, aki utálja a pártokat, az menjen el szakácstanfolyamra, tanulja meg az amerikai futballt, helytőrténeti körben működjön!” – a politikusnak pártot kell szerveznie, aki nem ebben gondolkodik, az nem oda való, üzente Gyurcsány azoknak, akik a környezetében is úgy viselkednek, mint “az elsőéves egyetemista”, “a középsikolai futballcsapat kapitánya”, vagy mint „a legjobb csaj az évfolyamon”.

Gyurcsány szerint nem lehet a bonyolult és összetett világot, mint a kormányzás, kezdőre bízni. Elismerte, a tapasztaltság sem garancia, de az ellenkezője biztosan nem az.

“Tessék komolyan venni a haza vezetését, a választást, a politikát!”

– mondta. Ad hoc egyéni ötletekkel tehát nem lehet foglalkozni, a politikai partizánkodást figyelmen kívül kell hagyni – tette hozzá. Gyurcsány szerint nem a változatosság, hanem a stabilitás hiányzik: túl nagy a pártok fluktuációja az ellenzéki oldalon, amelyek mellé Márki-Zay Péter újabb pártot szervezne.

Egységesebb és szervezettebb ellenzék kell a következő években. Nem holnaptól, lassan, de az irány az teljesen világos. A mi oldalunknak nem elég a mélysége

– jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint a DK-nak nagyobb lesz a mozgástere, amit arra kell felhasználni, hogy mind többen kapcsolódjanak be a közösség szolgálatába. “Kevesebb önzés és több felelősségvállalás kell” – üzente zárásként a hat párt világának.

loading...