A korábbiaknál is keményebb uniós szankciókat javasol az Európai Bizottság, az olaj lehet az egyik áldozat

Kép forrása: AFP

Újabb rendkívüli szankciós csomagról tárgyalnak uniós vezetők, miután egyre többet tud meg a világ az oroszok által elkövetett mészárlásokról Kijev közelében. Az ötödik nagy szankciós csomag egyik pontja eldöntheti Paks 2 sorsát is. Betiltanák az orosz szénvásárlást és kitiltanák az orosz hajókat az Unió kikötőiből, valamint dolgoznak az olajimport betiltásán is.

A Bloomberg értesülései szerint a szankciók köréből német és magyar nyomásra kimaradt az orosz gázimport.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Josep Borrell külügyi főképviselő társaságában a következő intézkedéseket jelentette be a hvg.hu szerint:

  1. Az oroszországi szénimport tilalma, amely évi 4 milliárd eurós bevételkiesést jelent Oroszország számára.
  2. Teljes tranzakciós tilalom 4 kulcsfontosságú orosz bankra. Ezek között van a VTB, a második legnagyobb orosz bank is.
  3. Az orosz személyek és vállalatok által üzemeltetett hajók uniós kikötőibe való belépésének tilalma, valamint megtiltják az EU területére lépést az orosz és fehérorosz közúti fuvarozók számára.
  4. További exporttilalmak 10 milliárd euró értékben a kulcsfontosságú területeken: fejlett félvezetők, gépek és szállítóeszközök.
  5. Konkrét új importtilalmak, 5,5 milliárd euró értékben.
  6. Célzott intézkedések, mint például az orosz vállalatok közbeszerzésben való részvételének tilalma és minden uniós vagy nemzeti pénzügyi támogatás kizárása az orosz állami szervek számára. (Ez vonatkozik a paksi beruházásra is.)

Ezen túlmenően bővülni fog a szankcióval sújtott magánszemélyek listája is. Ursula von der Leyen bejelentette, hogy további szankciókon is dolgoznak, ideértve az olajimport megtiltását is. Az Európai Néppárt EP-frakciója az olaj és a szén esetében azonnali, a gáz esetében pedig mielőbbi orosz energiaembargó bevezetését javasolja.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint a válasz, amit adni kell az orosz agresszióra az, hogy az EU megkezdi az oroszországi energiahordozók importjának leállítását, méghozzá a szénnel kezdve, a kőolajjal folytatva és a földgázzal befejezve.

A polgári lakosság elleni vérengzésekre válaszul Németország azt is megvizsgálja, hogy olyan fegyverrendszerekkel is segítse az orosz támadás elleni védekezést, amilyeneket eddig még nem küldött Ukrajnának

– mondta Baerbock.

loading...