Portfolio: Orbán nem vétózta meg, hogy az EU nemet mondjon Putyin zsarolására

Behívót kapnak a magyarok.
Fotó: Ellenszel.hu

Két brit lap brüsszeli tudósítója egymástól függetlenül, pár perc különbséggel írta ki az információt a Twitterre – szúrta ki az azonnali.hu.

Informális megbeszélt tartottak csütörtökön Brüsszelben uniós vezetők, a fő téma az volt, hogy Vlagyimir Putyin bejelentette: a jövőben csak rubelben hajlandó elfogadni az orosz gáz ellenértékét a „barátságtalan országoktól” – köztük az EU tagállamaitól is.

A megbeszélés napján délelőtt közölte a Gazprom, hogy ennek elmaradása esetén hajlandó a teljes Európába irányuló gázszállítás leállítására. A válságtanácskozást ezután hívták össze.

A megbeszélésekről hivatalos közlés nem jelent meg, de Nick Gutteridge, a Sun brit lap brüsszeli tudósítója késő este azt írta, a közös fellépés a magyar vétón halt el. A magyar kormány álláspontja ugyanis az volt a kérdésben, hogy ez „magáncégek vitája, amibe az EU-nak nem kellene beleszólnia”.

A Portfolio szerint mégsem vétózott a magyar kormány

A gazdasági ügyekkel foglalkozó lap arról ír, hogy furcsa információkat közölt két brit újságíró arról, hogy állítólag Magyarország egyedüliként megvétózott egy készülő uniós állásfoglalást szerdán, amiben elítélték volna a tagállamok Vlagyimir Putyin orosz elnök készülő rendeletét a gázvásárlások rubelben teljesítéséről.

A Portfolio megbízható információi szerint se szerdán, se ma (pénteken) nem történt magyar vétó, ráadásul nem is egy hivatalos döntéshozó testületben vitatták meg a kérdést, így a vétó szó használata eleve értelmetlen.

loading...