Feljelentik Orbánékat az Európai Ügyészségnél és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál az erdélyi szavazatok miatt

Lengyel nagykövet: Lengyelország háborúba lép, ha Ukrajna veszít

Mindennek van határa, még a határon túli nemzettársaink kihasználásának és felhasználásának is Orbán Viktor hatalmának megőrzése érdekében; vagy hogy a kormánypártiak is megértsék: a család az család, de a csalás az csalás!

– jelentette ki az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Telex cikke szerint.

A politikus arra reagált, hogy Erdélyben egy ezetméttelepn egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. A fotókon jól látszik, hogy nem a Fideszre leadott szavazatokat próbálták meg elégetni.

Ujhelyi egyértelműen a Fideszt tette meg az eset felelősének. Szerinte a Fidesz évek óta építi hatalmi manipulációját és szatellit-szervezetekkel, állami és uniós pénzzel dotált alapítványokkal „tudatosan csalnak a választáson leadott levélszavazatokkal”.

Ujhelyi István a Romániai Magyar Demokrata RMDSZ politikusait is megszólította: sokkal többet tettek már le az asztalra ahhoz, mintsem, hogy Orbán hatalmát szolgálják és pénzért hozzájáruljanak a választási csaláshoz. A szocialista politikus az ellenzéki szövetség nevében egyértelművé tette, hogy a most kibukott botrány választóvonalat jelent, annak következményei pedig érdemben túlmutatnak a most vasárnapi választáson.

Az EP-képviselő bejelentette, hogy büntetőfeljelentést tesznek

  • a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnál
  • választási csalásban érintett alapítványok uniós támogatásai miatt az Európai Ügyészségnél – amelynek Magyarország még nem, de Románia tagja.

A választási csalások további bizonyítékaként Ujhelyi felolvasta és bemutatta többek között Csibi Attila Zoltán RMDSZ-es polgármester posztjait, amelyben arra buzdította a határon túli magyarokat, hogy a szavazócsomagokat adják át munkatársaiknak, akik majd eljuttatják azokat a konzulátusra, sőt még a „kitöltésében is segítenek”.

Az erdélyi polgármester büszkélkedett is azzal a közösségi oldalán, hogy több mint hat és félezer borítékot dobott be saját kezűleg az urnába. Az MSZP EP-képviselője a helyiek beszámolójára hivatkozva azt mondta:

a Fidesz érdekében működő szervezetek azzal tévesztik meg a helyi magyarokat, hogy a román posta megbízhatatlan, ezért kell nekik elvinniük a szavazócsomagokat, azonban, hogy azokkal útközben mi történik, már senki nem tudja garantálni.

Ujhelyi azt is kijelentette, az ellenzéknek tudomása van arról: minden választási évben központi utasítás, hogy a Fidesz javára hány százaléknak kell kijönnie a levélszavazatokból.

Az MSZP politikusa felhívta a figyelmet, hogy az elcsalt levélszavazatok ügye „vastagon” része lesz a jogállamisági eljárásnak is, és amelynek következménye az uniós források befagyasztása.

loading...