Most jön még csak a feketeleves: az USA a világ összes cégének üzent Oroszországgal kapcsolatban

Kép forrása: AP

Wally Adeyemo washingtoni pénzügyi államtitkár, aki az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket koordinálja a világ összes cégének üzent csütörtökön:

„Az Egyesült Államok mindenkit szankcióval sújt, aki segíti Oroszországot abban, hogy elkerülje a szankciókat.”

Számos amerikai és európai cég vonult ki Oroszországból, miután Putyin kiprovokálatlan háborút indított a szomszédos Ukrajna ellen több mint egy hónappal ezelőtt. Maradtak azonban néhány, akik nem szakítottak a gyilkos rendszerrel: ilyen például a Buger King.

A kivonulók helyét betölthetik kínai vagy indiai cégek. Az amerikai államtitkár őket is figyelmeztette a HVG szemléje szerint:

„Ezeknek az országoknak, ezeknek a cégeknek, ezeknek az egyéneknek dönteniük kell. Választhatnak úgy, hogy támogatják Oroszország törvénytelen invázióját Ukrajnában vagy pedig folytatják üzleti kapcsolataikat azzal a 30 országgal, amelyek szankciókat alkalmaznak Oroszországgal szemben.”

A washingtoni pénzügyi államtitkár elmondta a BBC-nek, hogy a világgazdaság dollárban, fontban és euróban számol. Ha valaki ebben a pénzügyi világban részt akar venni, akkor „részt kell vállalnia a szankciókban is”.

loading...