Hiánypótló kutatás: A hétvégi választás eredményében nagy szerepet játszhatnak azok a fiatalok, akik most először szavaznak

Kép forrása: MTI

A hétvégi választás eredményében nagy szerepet játszhatnak azok a fiatalok, akik most először szavaznak. A KSH adatai szerint 400 ezerre tehető a számuk, de az ő szándékaikról kevés adat áll rendelkezésre, mivel a legtöbb reprezentatív mérésben csupán néhány tucat megkérdezett jut erre a korosztályra.

Az Euronews most egy új felmérésről számolt be: az Opinio Telefonos applikáció segítségével készített felmérést választási jogukkal most először élő fiatalok vasárnap várható döntéséről. A felmérés szerint az első szavazók körében 10 százalékot sem kapna a Fidesz.

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalok többsége tervezi, hogy szavazni fog:

a megkérdezett 18-22 évesek 56,6 százaléka igennel, 25,8 százaléka nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy „Tervezed, hogy részt veszel a vasárnapi országgyűlési választásokon?” 17,6 százalékuk még nem döntötte el, mit tervez most vasárnap.

Azok túlnyomó többsége, akik elmennének szavazni, az ellenzékre fog voksolni: a közös ellenzéki listára 33,3 százalék, az ellenzék közös egyéni jelöltjére pedig 37,6 százalékuk adná szavazatát. A Fidesz listájára a fiatalok mindössze 9,9 százaléka, egyéni jelöltjére 13,7 százaléka voksolna.

A Kétfarkú Kutya Párt listájára (MKKP) a megkérdezettek 14,3, egyéni jelöltjére 6,3 százalék szavazna, míg a szélsőjobboldali Mi Hazánk listájára 9,4 százalék, jelöltjére 6,9 százalék jutna ebben a korosztályban. 11 százalékuk még nem tudja, kire szavazna, 20, illetve 22 százalékuk nem akart válaszolni.

Változnak az arányok a korhatár kitágításával: a 18-29 évesek 61,1 százaléka tervezi a részvételt, 19,4 százalékuk nem. Közülük 27 százalék szavazna az ellenzéki listára és 28,3 százalék a közös jelöltjükre, míg 14,1 százalék a Fidesz-listát, 16,4 százalék a Fidesz jelöltjét támogatná.

A felmérést az Opinio cég végezte telefonos applikáció segítségével március 28-29-én, az adatok az okostelefonnal rendelkezőket nézve reprezentatívak. Az általános, teljes lakosságot reprezentáló kutatások adatainál mindenképp pontosabbnak tekinthető a vizsgált korosztályokban, hiszen ebben a mérésben csak a 18-22 és a 18-29 éveseket kérdezték.

loading...