Donald Trump egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy bíróság vonja felelősségre

Hatalmas rendőri készültség New Yorkban Trump letartóztatása miatt
Kép forrása: AFP

Bírósági döntés foglalkozott Donald Trump szerepével a Capitolium 2021. január 6-i ostromában. A hétfőn kihirdetett határozat szerint „nagyon valószínű”, hogy az akkori amerikai elnök szövetségi bűncselekményt követhetett el, azzal, ahogyan az USA törvényhozása elleni támadás előtt és közben viselkedett, amellyel az ostromlók megpróbálták megakadályozni a 2020-as elnökválasztás eredményének hitelesítését – számolt be az Euronews.

Egy szövetségi bíróság döntése elrendelte, hogy adjanak át közel száz, Trump korábbi ügyvédje által írott emailt a Kongresszus január 6-i eseményeket vizsgáló bizottságának. A levelek kiadását John Eastman korábban az ügyvédi titoktartásra hivatkozva tagadta meg.

„A bizonyítékok alapján a Bíróság úgy ítélte meg, hogy Donald Trump korábbi elnök nagyon valószínű, hogy törvénysértő módon akadályozni próbálta a Kongresszus választási eredményeket hitelesítő együttes ülését 2021. január 6-án”

– áll a a Kaliforniai Kerületi Bíróság ítéletben. A döntés jelentős előrelépés a január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság számára, mert lehetővé teszi, hogy megvizsgálják Eastman legérzékenyebb leveleit, amelyekből fény derülhet a választási eredmény megváltoztatásának érdekében tett lépésekre.

Trump és Eastman akciót indított a demokratikus választás eredményének megváltoztatásáért, egy, az amerikai történelemben példátlan stratégia részeként, fogalmazott a döntés indoklásában David Carter bíró. A határozatban a volt elnök manőverét a „puccskísérlet jogi megoldások keresésével” megfogalmazással jellemezte. John Eastman ügyvédje, Charles Burnham hétfői közleményében úgy reagált az ítéletre: „ügyfele felelősséggel tartozik az ügyvéd-ügyfél kapcsolatért, és ezt a felelősséget a bizottság beperelésével kívánja érvényesíteni”.

A Capitoliumnál történteket vizsgáló bizottság március 3-án előterjesztett indítványában hozta először formálisan közvetlenül összefüggésbe Donald Trump akkori elnököt a januári 6-án történt bűncselekményekkel. A bizottság nem hozhat bűnügyekben ítéletet, csak javaslatot nyújthatnak be az Igazságügyi Minisztériumhoz, amely szintén vizsgálja a 2021. év elején történt lázadást.

Az ostromot vizsgáló bizottság szerint Trump és munkatársai „bűnös összeesküvést” követtek el, hogy megakadályozzák a Kongresszust Joe Biden választási győzelmének hitelesítésében. Később hamis információkat terjesztettek a választás végeredményéről, és állami tisztviselőkre gyakoroltak nyomást, hogy vétózzák meg az eredményeket, ezzel szövetségi bűncselekményt követhettek el

– áll a testület előterjesztésében.

loading...