A V4-ek közül senki nem jön Orbánékhoz, ezért lemondják a találkozójukat

Csak Orbán mozgását figyeld! - ez az ember beteg
Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Magyarország lemondja a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt – értesült a Telex partnere, az Euractiv.

A szlovák védelmi minisztérium előzetes információi szerint Magyarország azért kényszerült lemondani az e hétre tervezett találkozót, mert erőteljes diplomáciai kritikákat is kapott amellett, hogy Csehország és Lengyelország már visszalépett a budapesti tanácskozásról a Moszkva elleni fellépésének langyos támogatása miatt.

„Előzetes információink szerint nem lesz találkozó”

– közölte a szlovák védelmi minisztérium hétfő este az Euractiv.sk-val, később pedig a magyar honvédelmi tárca is megerősítette ezt.

A Honvédelmi Minisztérium az Euractiv esti kérdésére kedden délelőtt azt írta:

„információja helytálló. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a személyes találkozót egy későbbi időpontban megtartjuk.”

Közben a lengyel védelmi miniszterhelyettes, Wojciech Skurkiewicz egy helyi rádiónak azt nyilatkozta: „Ami a V4 körül folyik, az nem ad okot az optimizmusra.”

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter – cseh kollégáját követve – már hétfőn este lemondta részvételét. Jana Černochová cseh védelmi miniszter pedig még pénteken jelentette be, hogy nem vesz részt a V4-es miniszterek erre a hétre kitűzött találkozóján.

„Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”

– írta pénteki Twitter-bejegyzésében.

loading...