Friss kutatás: Idén a fiatalok is elmennek szavazni – ha rajtuk múlna, elsöprő győzelmet aratna az ellenzék

Kép forrása: MTI

Az IDEA Intézet a Heinrich-Böll-Stiftung megbízásából két hullámban, 2022 február és március elején közösségi média alapú kérdőív segítségével vizsgálta az első választók preferenciáit. Az intézet kutatása célzottan az első választókat vizsgálta, akiket a legtermészetesebb közegükben, az interneten, közösségi média alapú, véletlenszerű hirdetésekkel ért el a kutatóintézet.

Az első választó magyar fiatalok fele (53%) jelezte, hogy biztosan el fog menni április 3-án választani, további 14 százalékuk pedig valószínűsítette azt. A mintába került első választók 17 százaléka szavazna április 3-án a Fidesz–KDNP-re, mintegy harmada (32%) viszont az ellenzék egyesített listájára. Van azonban még két fontos állítás:

Egyrészt az első választók a két, jelenleg parlamenten kívüli versengő pártot, a Mi Hazánk Mozgalmat és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot (MKKP) is beszavaznák a parlamentbe, azonban magas, 34 százalék az ismeretlen preferenciájúak (bizonytalanok, titkolózók és passzívok) aránya. 

További eredmények azt jelzik, hogy az előválasztás jelentősége kisebb, mint azt a diskurzusok feltételezik, viszont az utolsó heti kampánytörténéseknek, valamint az utolsó napi mozgósításnak kifejezetten nagy jelentősége lesz az első választók szempontjából is.

Az adatfelvétel pillanatában bizonytalan első szavazók közel háromnegyede az utolsó héten, illetve április 3-án vasárnap fog dönteni, de még a passzív szavazók egy része is jelezte, hogy a választás napján esetleg meggondolhatja magát. Az első választók 22 százaléka szerint maradjon a kormány – ez egyébként magasabb, mint a Fidesz teljes népességben mért listapreferenciája, míg 46 százalék azt szeretné, ha az ellenzék győzne.

loading...